Zima zbliża się wielkimi krokami i można ją już odczuć na własnej skórze. Niestety poza zimnem i śniegiem razem z nią nadchodzą wszędobylskie przeziębienia i ogólny spadek odporności. Swój powrót święci ostatnimi czasy medycyna naturalna i w kwestii odporności ma sporo do zaoferowania. Na ratunek przed chorowaniem serwuje nam między innymi nalewkę na ciarkach. I chociaż na pierwszy rzut ucha brzmi to przerażająco jest świetnym przepisem na przegnanie wszelkich wirusów i cieszeniem się dobrym zdrowiem w czasie zimowej aury.
Co to jest nalewka na ciarkach?
Nalewka na ciarkach to nic innego jak specjalnie przygotowany swego rodzaju syrop z owoców tarniny (nazywanej także ciarką). Tarnina jest gatunkiem śliwy, jednak znacząco się różni od owocu, który zwykle kupujemy w sklepach. Ciarka daje drobne owoce, nieco bardziej przypominające borówkę niż klasyczną śliwkę. Jednak jak wiadomo rozmiar nie ma znaczenia, liczy się natomiast wnętrze, a tarnina jest bogata w witaminę C i antyoksydanty, przez co jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń.
Owoce tarniny można również jeść prosto z drzewa, jednak z zachowaniem ostrożności, bowiem nie należy rozgryzać ani rozgniatać pestek. Zawierają one groźny dla życia kwas pruski! Mimo to pestki połknięte w całości są absolutnie bezpieczne.
Te małe śliweczki mają wiele właściwości leczniczych. Zawierają duże ilości witaminy C, garbniki – działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a także ściągająco i zapierająco. Do tego kwasy organiczne, sole mineralne, cukry i pektyny. Choć wyglądają niepozornie to samo zdrowie, dlatego nalewka na ciarkach jest tak wyjątkowo korzystna dla naszego organizmu!
Jak samodzielnie zrobić nalewkę na ciarkach?
Nalewkę na ciarkach bardzo łatwo przygotować samemu w domu. Nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych kuchennych narzędzi, jedynie trochę cierpliwości. Schłodzone owoce tarniny (w ilości 1 kilogram) zalewany 500 mililitrami spirytusu i dwiema szklankami wody. Słój zamykamy szczelnie i odkładamy w ciemne miejsce na cztery miesiące. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować, dodać 100 gram cukru, 3 łyżki miodu, 2 goździki oraz sok z cytryny. Całą miksturę odstawiamy na kolejne dwa tygodnie, pamiętając, aby codzienne potrząsnąć słoikiem. Po dwóch tygodniach ponownie filtrujemy i przelewamy do mniejszych naczyń. Nalewka na ciarkach jest świetnym lekarstwem na przeziębienia, dolewana do herbaty wzmacnia odporność, a także pomaga przy zapaleniu pęcherza oraz biegunkach.
Nie tylko nalewka na ciarkach!
Owoce tarniny można wykorzystywać na różny sposób, nie tylko na nalewkę na ciarkach. Jak już wcześniej wspomniano można je jeść prosto z drzewa, są pyszne jako powidła, które oprócz tego, że są świetnym dodatkiem do ciast, pomagają podczas infekcji nerek czy przy biegunkach. Popularne jest również wytwarzanie domowego wina na ciarkach – i ono także posiada właściwości lecznicze. Sprzyja leczeniu zapalenia gardła, a nawet wspomaga leczenie stanów zapalnych dziąseł. Ten drobny i niepozorny owoc ciarki ma wielką moc i na pewno stanie się sprzymierzeńcem w walce z nadchodzącymi wraz z zimą infekcjami.
1 thought on “Cudowne właściwości nalewki na ciarkach”