Wino białe, przez niektórych uważane za wino nieprawdziwe, jest jak najbardziej pełnowartościowym winem. Nieporozumienia związane są z tym, że mianem białych win określa się czasami także produkty pochodzące z fermentacji owoców takich jak porzeczki i agrest, a przede wszystkim jabłka. Co wypada wiedzieć o winie białym?
Nie tylko białe winogrona
Panuje przekonanie, że wino białe produkowane jest z białych winogron, a wino czerwone produkuje się z winogron czerwonych. Jest to bardzo duże uproszczenie, chociaż nie jest ono do końca nieprawdziwe. Zdecydowaną większość białych win produkuje się bowiem z białych szczepów winogron. Są to przede wszystkim chardonnay, sauvignon blanc oraz riesling. Nie da się jednak nie zauważyć, że białe wino jak najbardziej można produkować także z ciemnych odmian winogron. Najlepszym przykładem tego niech będzie fakt, że najbardziej znane wino musujące na świecie, szampana, produkuje się z bardzo ciężkiej przecież odmiany winogron pinot noir. Tajemnicą uzyskiwania białego wina z czerwonych winogron jest po prostu oddzielanie skórek od miąższu winogron. Czerwone barwniki znajdują się jedynie w skórkach. Warto jest też zauważyć, że wino białe wcale nie jest białe. Biała, przezroczysta barwa zdarza się bardzo rzadko. Zazwyczaj wina białe są żółte, a czasami nawet brązowe.
Rodzaje białego wina
Podobnie jak wino czerwone, wino białe dostępne jest w bardzo różnych rodzajach. Trudno się temu dziwić, ponieważ szacuje się, że pierwsze wina białe zaczęły być wytwarzane ponad 2500 lat temu, a na przestrzeni wieków zdarzały się okresy, kiedy wina białe były nawet bardziej popularne od czerwonych. Związane było to przede wszystkim z ich orzeźwiającym charakterem, zwłaszcza po mocniejszym schłodzeniu.
Wracając jednak do rodzajów białego wina, najpopularniejsze z nich są dwa typy. Pierwszy z nich to kwaskowate wino wytrawne. Jego produkcja trwa stosunkowo długo, ponieważ wymagany jest czas na całkowite wyeliminowanie cukrów z moszczu. Bardziej popularny jest jednak drugi rodzaj wina białego. Są to wina deserowe, w których cukrów jest jeszcze bardzo dużo. W takich winach, najczęściej słodkich lub przynajmniej półsłodkich, zawartość cukrów niejednokrotnie jest zwiększana w sposób sztuczny poprzez zwykłe jego dosypywanie w czasie fermentacji, jednak częściej stosuje się tu różne sztuczki. Najpopularniejsza z nich zakłada zbieranie już lekko przejrzałych owoców. Większa ilość cukru sprawia też, że białe wino słodkie jest mocniejsze niż jego wytrawny odpowiednik.