Domowy budyń – pomysły na słodki deser w pucharkach dla małych i dużych łasuchów

Budyń to szybki i pożywny deser. Koszt jego przygotowania jest niewielki, a smak wyśmienity. Dodajmy do domowego budyniu garść świeżych owoców, listek orzeźwiającej mięty lub bakalie, a efekt końcowy nas zaskoczy. Budyń można przyrządzić samemu lub korzystając z gotowego proszku w ulubionym smaku. Własnoręcznie wykonany deser jest na pewno zdrowszy od kupnego i bardziej esencjonalny. Na koniec warto zadbać o estetyczne podanie deseru, czyli o szklane pucharki, które zapewnią prawdziwą ucztę również dla oczu.

Podstawowy przepis na domowy budyń

Do przygotowania budyniu potrzebujemy zaledwie kilku składników. Podstawowy przepis na budyń waniliowy dla 2 osób obejmuje: 2 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe cukru, po 1 łyżeczce cukru waniliowego, mąki pszennej, ziemniaczanej i na koniec 1 oddzielone, surowe żółtko. Wystarczy zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem i obiema mąkami. Mieszankę dolewamy powoli do gotującego się mleka. W zaledwie 10 minut budyń jest gotowy. Klasyczny budyń waniliowy domowej roboty można urozmaicić poprzez dodanie soku lub owoców: malin, jeżyn, jagód. 

Budyń najlepiej prezentuje się w szklanych pojemnikach. Duży wybór eleganckich pucharów na różne okazje znajdziesz na: pucharydeserowe.pl. Pucharki idealnie sprawdzą się także w przypadku deserów lodowych i innych przysmaków.

podstawowy-przepis-na-domowy-budyn-w-szklanym-pucharku.jpg

Budyń czekoladowy z dodatkiem owoców lub jadalnych kwiatów

Dobór dodatków decyduje o wyglądzie i o smaku budyniowego deseru. Podstawowy przepis na budyń waniliowy można zmodyfikować, dodając łyżkę kakao lub startej, roztopionej czekolady. Wówczas uzyskamy brązowy, wykwintny budyń czekoladowy. Jest nieco gorzkawy w smaku, dlatego warto doprawić go wyrazistymi dodatkami owocowymi. Budyń czekoladowy idealnie smakuje z malinami lub truskawkami. Ładnie prezentuje się z listkiem mięty lub melisy. Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne polecamy budyń z jadalnymi kwiatami – pięknie wyglądają i świetnie smakują. Jadalne kwiaty to bratek, fiołek, róża, malwa i wiele innych. Dodadzą budyniowi kolorów, więc nawet jeśli nie zjemy barwnych kwiatków, tak przygotowany deser zachwyci domowników.

Przyprawy korzenne do budyniu na chłodniejsze dni

Budyniowy deser z przyprawami korzennymi świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Cynamon, goździki, kardamon i rozmaryn działają rozgrzewająco. Można dodać korzenne przyprawy do budyniu waniliowego lub czekoladowego. W przypadku budyniu słodszego, czyli z dodatkiem wanilii, sprawdźmy proporcje, żeby deser nie był zbyt słodki. Budyń kakaowy warto przełamać drobnymi listkami rozmarynu oraz cynamonem i kardamonem. Taka rozgrzewająca kompozycja doda energii w pochmurne zimowe i jesienne dni. Warto dodać, ze rozgrzewający budyń jest pożywny, niskokaloryczny i może zastępować ciasta oraz inne przysmaki.

Jak elegancko podać deser budyniowy?

Budyń zwykle kojarzy się z prostym i mało skomplikowanym deserem. Aby wyglądał elegancko i mógł konkurować z kunsztownymi wypiekami, zadbajmy o jego podanie. Puchary deserowe dostępne na: https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki pomogą wyeksponować piękno potrawy. Zwykły, domowy budyń w stylowym, szklanym pucharku będzie wyglądał jak ze zdjęć na portalach społecznościowych. Budyń podany w pucharze deserowym z wytłaczanym nadrukiem lub w pucharku z kolorowego szkła to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie