Jak wypala się kawę?

Jak wypala się kawę?

Jak wypala się kawę?

Kawa znana jest nam od wieków. Dzięki wypiciu tego pobudzającego napoju, jesteśmy pełni energii gotowi do działania. Ze względu na swoje właściwości lecznicze, kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jest surowcem wysoko cenionym także przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny, ponieważ zawiera substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu.

Jednak kawa kawie nierówna. Prawdziwy smakosz aromatycznego naparu, zauważy różnicę pomiędzy zwykłą tanią kawą, a tą będącą wysokiej jakości, czyli wypalaną w palarni kaw speciality.

Czym są palarnie kaw speciality?

Kawami speciality nazywamy ziarna, które zostały ocenione na minimum 80 punktów w skali SCA przez tzw. Q-graderów. Ziarna kawy wysokiej jakości są traktowane jako „speciality” od momentu plantacji, aż po ich wypalanie i sposób podania.

Palarnia kawy speciality to nic innego, jak miejsce w którym spotykają się najwięksi pasjonaci kawy. Można tam spróbować naparu i delektować się jego smakiem i aromatem.

Palarnie kaw speciality oferują ziarna kawy pochodzące z każdego zakątka świata, począwszy od słodkich, zbalansowanych kaw amerykańskich, kończywszy na owocowych i kwiatowo-herbacianych z Kenii, czy Etiopii.

W miejscach takich jak palarnia kawy specialty, ziarna przygotowywane są do parzenia na różne sposoby – zarówno jako tradycyjne espresso, jak i w alternatywnych metodach przelewowych. Dostępne są również kawy mielone oraz ziarniste.

Celem palarni kaw speciality jest import i wypalanie kawy najwyższej jakości, w taki sposób, by wydobyć z niej wyjątkowy smak i aromat. Nic nie cieszy bardziej, jak świeżo palona kawa, która rozbudzi zmysły i dostarczy energii na cały dzień!

Jak palarnia kawy to tylko Tu Cafe!

Marzysz o aromatycznej, świeżo palonej kawie? Zastanawiasz się, gdzie można kupić kawę speciality? W palarni kawy Tu Cafe znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz! Tu Cafe to kameralna palarnia kawy speciality, która powstała z myślą o prawdziwych smakoszach ożywczego naparu. Kawa wypalana jest za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, posiadającego podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Wypalaniem kawy zajmują się wykwalifikowani specjaliści, których doświadczenie poparte jest licznymi szkoleniami oraz konsultacjami z najlepszymi roast masterami w Polsce i na świecie.

W Tu Cafe stawia się na jakość kawy. Selekcja ziaren rozpoczyna się już na etapie zbiorów na plantacji. Ziarna, które trafiają do palarni kawy speciality Tu Cafe zbierane są ręcznie na małych farmach specjalizujących się w produkcji surowca najwyższej jakości. Wybierając ziarno do palenia, wcześniej jest ono porównywane z kilkunastoma innymi najlepszymi ziarnami pochodzącymi od różnych dostawców.

W momencie, gdy ziarna trafiają do palarni poddawane są procesowi palenia, tak by wydobyć z nich największy potencjał. Są one pozbawione defektów i posiadają wiele walorów smakowych.

W palarni kawy speciality Tu Cafe znajdziesz wysublimowane ziarna o optymalnym smaku, aromacie i stopniu palenia.

Jeśli masz ochotę spróbować niepowtarzalnego naparu, który pobudzi Cię do działania i rozbudzi Twoje zmysły, udaj się do Tu Cafe! Przekonaj się o wyjątkowości kawy speciality i ciesz się jej smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.