Piliście kiedyś białą herbatę Wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgnąć

Piliście kiedyś białą herbatę Wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgnąć

Piliście kiedyś białą herbatę? Wyjaśniamy, dlaczego warto po nią sięgnąć

Znasz tylko czarną i zieloną herbatę? W takim razie warto poszerzyć swoją wiedzę o herbatę białą, która posiada wiele prozdrowotnych właściwości!

Czym jest biała herbata?

Biała herbata jest u nas nadal słabo znana i co za tym idzie – mało popularna. Pod tym terminem kryje się zaś susz oraz napój, który powstaje z pąków liściowych oraz z młodych listków odpowiedniej odmiany chińskiej herbaty Camellia sinensis.

Pąki i listki herbaty białej zbierane są wczesną wiosną, a potem naturalnie suszone na słońcu, dzięki czemu proces fermentacji nie zachodzi w nich w tak dużym stopniu, jak w innych typach herbat. Dodatkowo, listki te nie są formowane, dlatego posiadają naturalny wygląd.

Po zaparzeniu herbata biała ma lekką jasnożółtą barwę. Ma również delikatny smak, który jest pozbawiony goryczki.

Właściwości herbaty białej

Biała herbata odznacza się wieloma cennymi właściwościami, m.in.:

  • posiada dużą ilość antyoksydantów redukujących wolne rodniki, które powodują przyspieszone starzenie się komórek – pomaga zatem w zachowaniu zdrowia na dłużej,
  • zawiera ważne mikroelementy, w tym mangan i fluor, działający korzystnie na zęby,
  • chroni serce i układ krwionośny – zmniejsza poziom „złego” cholesterolu,
  • wzmacnia kości – polecana jest dla osób z osteoporozą i dla tych, które są nią zagrożone,
  • polecana jest dla chorych na cukrzycę – reguluje poziom glukozy i insuliny,
  • posiada działanie odchudzające – pita systematycznie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Jak parzyć białą herbatę?

Aby biała herbata zawierała wszystkie swoje ważne składniki odżywcze, należy pamiętać o jej odpowiednim parzeniu. Temperatura parzenia herbaty tego typu nie powinna być zbyt wysoka, podobnie jak herbaty zielonej. Zaleca się parzenie w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza przez około 3-5 minut. Susz można wykorzystać do parzenia kilkukrotnie, przy czym każde kolejne parzenie powinno być dłuższe od poprzedniego.

Wysokiej jakości herbata biała oferowana jest między innymi przez firmę Big-active.pl, w której asortymencie znaleźć można także herbaty białe z innymi dodatkami – brzoskwinią i kwiatem pomarańczy, jaśminem, tajską cytryną czy z aloesem. Pełna oferta firmy dostępna jest pod adresem Big-active.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.