Sztuka grillowania to często indywidualne metody wypracowywane przez mistrzów tej sztuki latami. Nie każdy z nas ma czas i cierpliwość zgłębiać ją metodą prób i błędów, dlatego warto podążać za paroma wskazówkami, których wprowadzenie w życie gwarantuje sukces. Jedną z nich jest temperatura. Jeśli jest odpowiednio dobrana do rodzaju grillowanych potraw, ma kluczowe znaczenie dla ich smaku oraz atrakcyjności wizualnej.
Sztuka grillowania to często indywidualne metody wypracowywane przez mistrzów tej sztuki latami. Nie każdy z nas ma czas i cierpliwość zgłębiać ją metodą prób i błędów, dlatego warto podążać za paroma wskazówkami, których wprowadzenie w życie gwarantuje sukces. Jedną z nich jest temperatura. Jeśli jest odpowiednio dobrana do rodzaju grillowanych potraw, ma kluczowe znaczenie dla ich smaku oraz atrakcyjności wizualnej .
Właściwa temperatura grillowania mięs
Niezależnie od tego który rodzaj przyrządzasz na grillu Twoim celem jest uzyskanie optymalnie dopieczonego, soczystego i kruchego mięsa. Drób, wołowina i wieprzowina wymagają odmiennego traktowania i nie chodzi tylko o dobór przypraw czy marynat. Podobnie, temperatura grillowania steków i karkówki będą się różnić. Aby osiągnąć kulinarny sukces nie możemy doprowadzić do tego, by była ona zbyt wysoka lub za niska. Temperatura idealna jest gdzieś pomiędzy i odnaleźć ją może doświadczony grillmajster jak i początkujący miłośnik gotowania na świeżym powietrzu. Zadanie to ułatwią dostępne w sieci porady profesjonalistów jak również Termometr Weber Connect Smart Grilling Hub.
Poniżej znajdują się przydatne podpowiedzi w jakiej temperaturze grillować konkretne rodzaje mięsa a także ile czasu trzymać je na ruszcie.
Grillowanie drobiu
Drób, spośród wcześniej wymienionych rodzajów mięs, wymaga najniższej temperatury przyrządzania Większe porcje, takie jak udka czy podudzia potrzebują ok. 45 min. grillowania metodą pośrednią w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Skrzydełka nie wymagają tyle czasu, ich upieczenie zajmie ok. 25 minut. Pierś z kurczaka będzie idealna, jeśli w tych samych warunkach zostawimy ją na ruszcie zaledwie kilkanaście minut – po 5-6 minut na każdej stronie.
Grillowanie wołowiny
Przyrządzanie na grillu węglowym Weber steka wołowego wymaga znacznie wyższej temperatury, oscylującej w przedziale 180-220 stopni. Jeśli chcemy uzyskać średnio wysmażony stek i mamy porcję średniej grubości potrzeba 4 do 6 minut grillowania metodą pośrednią (z każdej strony) aby uzyskać zadowalający efekt. Jeśli mięso jest grubsze, zaleca się pieczenie wstępne 4-5 minut z każdej strony metodą bezpośrednią, po czym 5-10 minut metodą pośrednią. Jako że gotowanie to delikatna materia, w zależności od wielkości steka, jego grubości czy stopnia zapełnienia grilla, czas może się delikatnie zmieniać. Warto traktować te dane te jako punkt wyjścia i dostosować je do konkretnej sytuacji.
Jak mierzyć temperaturę grillowanego mięsa?
Najlepszym sposobem na upewnienie się, że mięso jest odpowiednie upieczone i nadaje się do spożycia jest zastosowanie termometru grillowego. To najprostsza metoda gwarantująca precyzyjny pomiar temperatury w środku grillowanego mięsa. Termometr iGrill 2 to nowoczesne narzędzie, które pozwala sprawdzić temperaturę i poziom wypieczenia precyzyjnie i niezwykle prosto. Wystarczy wbić w sondę w mięso i odczytywać dane w aplikacji mobilnej Weber (dostępnej dla systemów Android i iOS). Urządzenie doskonale sprawdzi się do pomiaru temperatury pieczeni, steków czy całych kawałków mięsa.
Należy pamiętać, że miejsce pomiaru ma znaczenie. O ile w przypadku całego kurczaka lub karkówki należy wkłuć się w środek o tyle przy podudziu należy wybrać miejsce w pobliżu kości.
Temperatura powinna wynosić w przybliżeniu:
- 55-63 stopni – dla wołowiny,
- 63 stopnie – dla wieprzowiny (polędwicy wieprzowej, kotletów itp.),
- 70-74 stopni – dla drobiu.
Warto zaznaczyć, że różne źródła podają nieco inne przedziały temperatur, często z podziałem na konkretne partie danego typu mięsa. Powyższe temperatury mają zatem charakter uśredniony.
Precyzyjna kontrola temperatury to ważny czynnik ułatwiający przygotowanie pysznych mięs z grilla. Równie ważny jest też wybór typu oraz modelu grilla a także odpowiedni dobór akcesoriów do grilla, które ułatwiają przygotowanie konkretnych potraw. W sklepie grillmajster.pl znajdziesz szeroki asortyment znanych i cenionych marek takich jak Grille Weber i Broil King. Mając do dyspozycji same funkcjonalne sprzęty wysokiej jakości fachowa porada naszych specjalistów może być nieoceniona. Wspólnie wybierzemy grilla i akcesoria, które będą najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb. Sprawdź i przekonaj się jak szybkie i komfortowe może być grillowanie.
Artykuł gościnny.
Zobacz również:
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek
-
Domowa pizza, przepisy: jak samodzielnie przygotować idealną pizzę
-
Zdrowe i smaczne śniadania: przepisy i porady