Śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek dnia. Dobrze jednak, by było nie tylko pożywne, ale i smaczne, a nic nie urozmaica posiłku tak bardzo jak aromatyczne dodatki. Jak dzięki przetworom wyczarować każdego dnia efektowne śniadanie?
Naleśniki z owocami
Naleśniki to śniadaniowa klasyka. Lubią je niemal wszyscy, choć większość preferuje naleśniki z jakimiś dodatkami. Rano warto jeść je na słodko, tak by dodały energii na cały dzień. Idealnym dodatkiem będą konfitury i owocowe musy z eterno.pl, na bazie naturalnych owoców i bez dodatku cukru – mają one gładką, kremową konsystencję, więc łatwo je rozsmarować na naleśnikach, które potem bez problemu da się zwinąć w rulonik albo złożyć w kopertę.
Konfiturę można zastąpić gęstym syropem. Jest on zwykle dużo słodszy i do tego ma znacznie rzadszą konsystencję, dlatego daje się go tylko trochę, tak by jedynie wzbogacić smak naleśników albo podkreślić aromat innych dodatków, jak świeże owoce czy kremowy serek.
Kanapki z dżemem
Jeszcze mniej pracy jest przy kanapkach. Na śniadanie najlepsze będą tosty lub pełnoziarniste pieczywo, a jeśli chodzi o rodzaj dżemu, to warto te tradycyjne smaki mieszać z oryginalnymi recepturami, jak na przykład konfitura Eterno z fig i maku, pigwy z dodatkiem imbiru, malin i migdałów.
Słodki smak dżemu można przełamać twarogiem albo serem typu camembert – pieczywo cienko smarujemy masłem, na to kładziemy dość grube plasterki sera i smarujemy je słodką konfiturą. Kanapkę można jeszcze udekorować kawałkami świeżych owoców, płatkami migdałów, rodzynkami, suszoną żurawiną albo płatkami owsianymi.
Pikantna przekąska
Nie wszyscy lubią śniadania na słodko. Dla tych, którzy preferują kanapki z wędliną czy smażony boczek, odpowiednim dodatkiem będą pikantne przetwory jak chutney gruszkowy, którym można posmarować szynkę, kawałki zimnego, pieczonego mięsa, łososia, a także sery.
W miejsce zwykłej musztardy można zaserwować musztardę z dodatkiem pigwy, która doskonale podkreśli smak wędlin i jajek, albo chrzan tarty, na przykład z imbirem albo żurawiną.
Oryginalnym dodatkiem do kanapek jest karmelizowana cebulka, pasująca zarówno do wędlin, jak i żółtego sera, a ketchup można zastąpić salsą o łagodnym bądź pikantnym smaku.
Zobacz również:
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Poznaj sekret udanego grillowania. Odpowiednia temperatura to klucz do idealnych potraw
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek
-
Domowa pizza, przepisy: jak samodzielnie przygotować idealną pizzę
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam