Wyposażenie kuchni w restauracji hotelowej – must have

Wyposażenie kuchni w restauracji hotelowej – must have

Wyposażenie kuchni w restauracji hotelowej – must have

Każdy lokal gastronomiczny wymaga dobrego rozplanowania – mowa zarówno o zagospodarowaniu przestrzeni, jak i zakupie wyposażenia. Tym razem podpowiadamy, jakie sprzęty i akcesoria są niezbędne w hotelowej restauracji.

Pizzeria, francuskie bistro, bar przy drodze, a może restauracja w centrum Warszawy? Pomysłów na biznes gastronomiczny może być wiele, ale każdy lokal wymaga odpowiedniego wyposażenia – jak bemar, warnik do wody, piec do pizzy itd. Niezbędne sprzęty, urządzenia i drobne akcesoria mogą się jednak różnić zależnie od charakteru lokalu – inne wymagania stawiane są przed restauracją prowadzoną w hotelu, inne przed kawiarnią czy restauracją z kuchnią włoską.

Restauracja hotelowa – niezbędne wyposażenie

W hotelowej restauracji konieczne są na przykład warnik, bemary, dozownik na musli, dyspenser do soków, akcesoria barowe, podgrzewacze, a także sprzęty służące do chłodzenia poszczególnych produktów czy potraw. Poniżej wybrane z nich.

Warnik do wody. To specjalistyczne urządzenie służy do zagotowywania wody oraz jej dystrybucji. Zwykle używany jest w hotelowych restauracjach, ale także w firmach cateringowych, barach, na stołówkach czy konferencjach. Warnik stosowany jest do gotowania dużych ilości wody w tym samym czasie i jej przechowywania w wysokiej temperaturze. Dzięki temu można przygotować różne napoje – jak kawę czy herbatę.

Dyspenser do soków. Niezbędne są także dyspensery do napojów, gdyż w hotelowej restauracji serwuje się m.in. soki lub napoje przyrządzane na ich bazie. Warto zwrócić uwagę na modele wykonane ze stali nierdzewnej, gdyż są one solidne i łatwe w pielęgnacji. Można wybrać dyspenser do soków o różnej pojemności – na przykład 6, 8 czy 10 litrów.

Bemary. W hotelowej restauracji, która serwuje dania w formie szwedzkiego stołu, niezbędne są także bemaru. Urządzenia te to rodzaj podgrzewacza, do którego wkłada się naczynia z potrawami. Nowoczesne bemary mogą utrzymywać ciepło i podgrzewać potrawy przez długi czas. Bemary są niezbędne w gastronomii, np. w hotelach, barach, stołówkach w szpitalach.

Podgrzewacz na pastę. Mimo że bemary są niezbędne i świetnie spełniają swoją rolę, warto dodać, że popularne są też inne urządzenia – jak podgrzewacz na pastę. To najlepsze rozwiązanie, gdy trzeba zadbać o utrzymanie temperatury potrawy już podczas jej serwowania lub podgrzania potraw na stole. Pasty są paliwem do podgrzewaczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *