Jaglak czy krem z awokado? O tym, co jeść, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie.

Jaglak czy krem z awokado? O tym, co jeść, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie.

Jaglak czy krem z awokado? O tym, co jeść, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie.

Napad słodyczowy – znasz to uczucie? Chodzisz wtedy po mieszkaniu w tę i z powrotem, w kółko otwierasz i zamykasz szafki, zastanawiając się, co by tu zjeść. Teoretycznie masz świadomość, że nie warto wybierać przepełnionych olejem palmowym i innymi wypełniaczami słodyczy, a jednak ochota nie mija. Miodziak, jaglak, krem czekoladowy – mamy dla Ciebie kilka alternatyw, które zastąpią batony, drożdżówki i żelki. Oto nasze propozycje słodkich przekąsek. Czytaj dalej.

Jaglak – zbożowa wersja batona

Batony zbożowe to genialna przekąska, która nadaje się nie tylko do szkoły. Świetnie sprawdza się w pracy oraz w podróży. Poza tym, że są niezwykle smaczne, dostarczają nam niezbędną w ciągu dnia porcję energii. To gotowe i pyszne rozwiązanie jest idealne dla osób żyjących w ciągłym biegu. Wybierając batony zbożowe warto stawiać na te wypiekane pod okiem doświadczonych piekarzy, jak dostępny w ofercie Piekarni Galicyjskiej – jaglak kajmakowy. To pyszna przekąska na bazie ekspandowanego prosa, której delikatny, słodki posmak jest zasługą, znajdującego się w składzie – najwyższej jakości miodu.

 Zdrowe lody czekoladowe na mleku kokosowym

Te lody to pyszna alternatywa dla wegan. Nie zawierają produktów odzwierzęcych i są oszałamiająco smaczne. Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie kilku, dostępnych w pobliskim sklepie, produktów.

Składniki:

  • Puszka mleka kokosowego
  • Pół szklanki wody
  • Syrop z agawy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Wykonanie lodów jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotowane składniki przełożycie do misy blendera i zmiksujecie. Tak przygotowaną masę należy umieścić w zamrażalniku. Kluczem do sukcesu jest mieszanie marznących lodów co pół godziny, w przeciągu pierwszych czterech godzin. Dzięki temu zabiegowi będą niezwykle puszyste.

Świetnie smakują podane z owocami i czymś chrupiącym. W zdrowej wersji, dodawane zwykle do lodów wafelki lub rurki, możecie zastąpić pokruszonym, delikatnie słodkim Chrupakiem Orkisz + Muesli.

Czekoladowy krem z awokado

Ten krem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim czekoladoholikom. To świetna alternatywa dla popularnego smarowidła, które dodajemy do gofrów, naleśników i na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie:

  • Mocno dojrzałe awokado
  • Mleko krowie lub roślinne – około 3 łyżek
  • Kakao gorzkie
  • Odrobinę syropu z agawy bądź miodu do smaku

Wszystkie składniki zblendujecie ze sobą do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Tak przygotowany krem to idealny dodatek do pieczywa chrupkiego, omletów, owsianek czy gofrów. Jest tak pyszny i zdrowy, że możecie jeść go zarówno solo, jak i w połączeniu z owocami. Truskawki i banan pasują idealnie. Niebo w gębie.

Jak radzicie sobie z ochotą na słodkie? Ulegacie czy stawiacie na zdrowe zamienniki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.