Pięknie nakryty stół do posiłku nie tylko cieszy oko, ale też jest ważnym elementem wystroju wnętrz. Dlatego, szczególnie przy ważnej okazji, warto zadbać o każdy szczegół stołu. Oczywiście najważniejszym elementem nakrytego stołu będzie jego zastawa, ale wcale nie musi ona być droga czy spektakularna, oznaczona światową marką.
Formalny wystrój stołu do kilkudaniowego posiłku
Przy okazji świąt, ważnej uroczystości czy okazji, w trakcie której wygląd stołu ma szczególne znaczenie, warto wdrożyć wszelkie zasady, które obowiązują dla tej części wyposażenia. To te same zasady, których przestrzega się w najlepszych restauracjach. W ten sposób do domu można przenieść najlepsze wzory z najelegantszych i najdroższych restauracji.
Przy formalnym nakryciu stołu, ważnym elementem jest obrus oraz detale: klipsy do obrusu, winietki, dekoracyjne obrączki, serwetki flizelinowe, etc. Brzegi obrusa powinny zwisać na ok. 20 cm od krawędzi stołu. Gdy obrus odstaje od krawędzi lub się przesuwa, warto użyć klipsów do obrusu. Duże znaczenie ma kolor obrusa, który powinien komponować się z kolorystyką zastawy oraz serwetek flizelinowych. To wyraźne plamy kolorystyczne, muszą więc być idealnie spójne. Dla każdej z osób należy zagwarantować ok. 60 cm przestrzeni.
Złote serwetki flizelinowe
Niezwykle urodziwym połączniem kolorystycznym jest biel obrusu, białe nakrycia i złote dodatki. Złoto mogą reprezentować na stole świece, świeczniki, elementy środka stołu czy komplet złotych serwetek flizelinowych, dekoracyjnie ułożonych przy każdym nakryciu. Złote detale łatwo umieścić też na winietkach, niezbędnych, gdy do posiłku zasiada sporo gości, a ich lokalizacja przy stole ma znaczenie. W kolorze złota ładnie prezentują się dekoracyjne obrączki na serwetki.
Detale podnoszące elegancję stołu
Specjaliści od aranżacji stołu posiadają w swoim zbiorze trików takie, których jedynym zadaniem jest wzniesienie wyglądu zastawionego stołu na wyższy poziom. Taką funkcję pełnią choćby karafki z winem czy wodą. Efektowne, ze złotym detalami idealnie pasują do każdego stołu. Jeżeli podczas posiłku serwuje się szampana, warto ustawić go w specjalnej misie wypełnionej lodem.
Nakrycie stołu do uroczystego posiłku
Posiłki podczas wyjątkowego obiadu czy kolacji serwuje się w następującej kolejności: najpierw przystawki zimne, potem gorące, następnie zupa, dania rybne i dania mięsne, sery, deser, owoce a na koniec kawa i herbata. Obok talerzy muszą znaleźć się serwetki flizelinowe, nie powinno kłaść się więcej niż trzy pary sztućców, Jeżeli menu zobowiązuje do większej ich ilości, wnosi się je razem z potrawami.