tran Mollers dla dzieci

Jak wzmocnić odporność dzieci dietą?

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego i przedszkolnego drastycznie zwiększa się ilość infekcji wśród dzieci. Nic w tym dziwnego – jesienne spadki odporności są normą, w okresie, gdy pogoda na dworze jest bardzo niepewna, a dobowe amplitudy temperatur spore. Jak zadbać o dziecięcą odporność jesienią?

Odporność zaczyna się w brzuchu

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa wzmocnienia odporności. Warto, aby była bogata w witaminy, które sprzyjają wzmocnieniu odpowiedzi immunologicznej. Co warto włączyć do dziecięcej diety?

  • witamina C2 – to właśnie ona przychodzi na myśl jako pierwsza, gdy mowa o odporności organizmu. Ten silny antyoksydant wpływa na wzrost aktywności białych krwinek, przyspieszając ich migrację w kierunku miejsca występowania reakcji zapalnej. Najwięcej witaminy C znajduje się w aronii czarnym bzie, żurawinie lub papryce;
  • witamina D3 – Wytwarzana pod skórą przy udziale promieni UV. Jednak w okresie jesienno-zimowym podskórna synteza witaminy D może być niewystarczająca, dlatego warto zadbać o jej dodatkowe źródła w diecie. Wspiera dojrzewanie komórek układu odpornościowego i wpływa na procesy mające na celu niszczenie błon komórkowych wirusów i bakterii. Jej źródłem są tłuste ryby (węgorz, makrela, łosoś, dorsz), grzyby, mleko krowie i żółte sery;
  • witamina A4 – bierze udział w budowie układu immunologicznego i wpływa na prawidłowy stan nabłonka. Ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne ma również działanie przeciwzapalne. Można znaleźć ją w zielonych i czerwonych warzywach, mleku, nabiale i propolisie;
  • kwasy omega-35 – mają silne działanie przeciwzapalne i immunomodulacyjne, znacznie ograniczając toczące się procesy zapalne i zmniejszając występowanie nowych ognisk. Można znaleźć je w tłuszczach roślinnych (oleje i oliwy), orzechach i tłustych rybach morskich;

Stary, dobry tran

Tran6 jest produktem, którego używały nasze babcie, dla wzmocnienia odporności, poprawy pracy serca i mózgu. To olej z wątroby ryb dorszowatych, który zawiera bogactwo korzyści dla organizmu. Jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także kwasów omega-3. Wśród różnych tranów do wyboru, warto zwrócić uwagę na tran Mollers dla dzieci. Trany Mollers wspierają dziecięcą odporność już od czwartego tygodnia życia malucha! Zawierają bogactwo składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka, mogą wspierać odporność, pracę mózgu i układu krążenia.

To suplement diety, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom kwasów omega-3 oraz witamin A, D i E.

Jesień wcale nie musi oznaczać niekończących się przeziębień i infekcji u dziecka. Odporność można wspomagać na wiele sposobów, a prawidłowa dieta jest jednym z podstawowych metod wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej dziecka.

1 Sadowska, Dominika. „Katar jesienny czy alergia? Jak nie przeoczyć pierwszych objawów.” Lekarz POZ 6.4.

2 Janda, Katarzyna, Magdalena Kasprzak, and Jolanta Wolska. „Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie.” Pom. J. Life Sci 61.4 (2015): 419-425.

3 Dittfeld, A., Gwizdek, K., Koszowska, A., & Fizia, K. (2014). Wielokierunkowe działanie witaminy D. In Annales Academiae Medicae Silesiensis (Vol. 68, No. 1, pp. 47-52). Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.

4 Zaborska, A., J. Król, and A. Brodziak. „Witamina A–funkcje i znaczenie dla człowieka.” Przemysł Spożywczy 69.7 (2015): 36-38.

5 Tchórzewski, H., BANASIK, M., Głowacka, E., & LEWKOWICZ, P. (2002). Modyfikujący wpływ niektórych składowych oleju z wątroby rekina na odporność naturalną u ludzi. Pol. Merk. Lek, 76, 329.

6 https://dietetycy.org.pl/tran/

Artykuł partnera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *