Odpowiednio dobrane wino doskonale komponuje się ze smakiem potraw serwowanych do obiadu czy kolacji. Najlepiej dopasować trunek do rodzaju mięsa, które spożywamy – jednak czy jest to tak proste, jak się wydaje?
Mięso białe i ryby – wino białe lub czerwone
Do mięs białych – delikatniejszych i mniej tłustych od mięs czerwonych – zaliczamy cielęcinę, kurczaka, indyka oraz królika. Zgodnie z podstawową zasadą, wino nie powinno przyćmiewać smaku potrawy. Do delikatnych mięs zaleca się zatem podawanie białych lub różowych win, które są lekkie. Dobrze komponują się one także z rybami i owocami morza.
Istnieją jednak odstępstwa od tej reguły. Jeżeli grillujemy drób, białe wino może okazać się zbyt lekkie: szczególnie, jeśli używamy przy tym dużej ilości przypraw. W takiej sytuacji bez obaw możemy sięgnąć po wino czerwone.
Mięsa czerwone – tradycyjne, czerwone wino
Czerwone wina komponują się dobrze z czerwonymi mięsami. Do mięs niekrwistych i wędlin będą pasowały te lżejsze. Z kolei do dań z dziczyzny, wieprzowiny czy wołowiny najlepiej podać mocniejsze wino o większym stopniu wytrawności – można się zdecydować na trunek z bogatej oferty win czerwonych. Najmocniejsze, wzmacniane wina warto pić z potrawami duszonymi i bardzo gęstymi.
Potrawy mięsne z ryżem, kaszą lub makaronem
W przypadku potraw mięsnych z makaronem – jak np. spaghetti, dobrze jest kierować się zasadą dobierania trunku do koloru sosu. Do sosów na bazie pomidorów najlepiej sprawdzą się więc wina czerwone, a do lekkich sosów na bazie śmietany – lżejsze wina czerwone lub białe.
Do risotto czy kaszotto warto podać wino, które dobrze komponuje się z wykorzystanymi składnikami. Przykładowo do dania z dużą ilością lekkich, wiosennych warzyw będzie pasować lekkie, rześkie wino białe, a do dań pikantnych – mocne, wyraziste wino czerwone.
Warto pamiętać o tym, że zasady komponowania win z potrawami mięsnymi służą jedynie jako wskazówka. Obecnie, w erze eksperymentów kulinarnych warto próbować wyznaczać nowe ścieżki!
Zobacz również:
-
Szkło, elektronika, zasilanie. Jak krok po kroku zweryfikować używaną płytę indukcyjną przed zakupem?
-
Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii
-
Koloński smakosz z pomocą Temu przenosi smaki Toskanii do własnej kuchni Foodie z Kolonii dzięki Temu serwuje smaki Toskanii przyjaciołom w domu Toskańskie specjały w Kolonii – prosto i łatwo z Temu
-
Ciasta i Ciasteczka: Przewodnik po Wypiekach
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku