Kawa Arabica - urzekający smak każdego poranka

Kawa Arabica - urzekający smak każdego poranka

Kawa Arabica – urzekający smak każdego poranka

Dla wielu ludzi poranne picie kawy jest najprzyjemniejszą częścią dnia, a czasami nawet przybiera formę rytuału. Przy tym parzenie małej czarnej nie jest żadnym problemem. Wystarczy nastawić czajnik albo włączyć ekspres i po upływie kilku minut możemy się raczyć niezwykle smacznym napojem. Jednak nie bez znaczenia jest też kwestia aromatu, który rozchodzi się po całym pomieszczeniu i subtelnie pieści nasz węch. Jaką kawę warto wybrać, by cieszyć się niezwykłością jej smaku i zapachu?

Szlachetna z natury

Ocenia się, że na świecie rośnie obecnie około 100 gatunków krzewów kawowca. Jednak do najbardziej popularnych jest zaliczana kawa 100% Arabica. Uznaje się ją za najbardziej szlachetny rodzaj kawy. Krajem jej pochodzenia jest Etiopia. Uprawa ma miejsce w górzystych terenach na wysokości 800-2200 m n.p.m., gdzie temperatura oscyluje w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Panujący tam klimat charakteryzuje się częstymi opadami deszczu. Ziemia jest żyzna, zazwyczaj wulkaniczna. Sama gleba natomiast jest silnie nasłoneczniona. Wszystkie te elementy mają duży wpływ zarówno na smak kawy jak i wygląd jej ziaren. Co prawda innym cenionym gatunkiem kawy jest Robusta, jednak nie cieszy się ona aż taką popularnością jak Arabica.

Niepowtarzalny smak i aromat

Biorąc pod uwagę walory smakowe kawy 100% Arabica, to uznaje się ją za bardziej szlachetną niż Robusta. Bierze się to stąd, że Arabica posiada w sobie mniej goryczki oraz bogatsze walory smakowe i aromatyczne. To właśnie dzięki temu zyskała więcej zwolenników niż inne kawy. Warto dodać, że Arabica posiada także większą ilość cukrów i tłuszczy niż Robusta. Ze względu na to, że uprawa kawowca, z którego powstaje Arabica, wymaga większego zaangażowania plantatorów, to jest droższa, ale też bardziej ceniona. Wiele osób jest zdecydowanych zapłacić więcej za kawę 100% Arabica, byleby tylko skosztować jej szlachetnego i wyjątkowego smaku.

Odmiany Arabiki

W zależności od miejsca uprawy kawa 100% Arabica może zawierać różne walory smakowe. Na przykład Typica, to odmiana kawowca, który posłużył jako baza do uprawy wielu odmian tego cennego krzewu. Niestety przynosi ona małe plony, ale za to jakoś jej ziaren sięga najwyższego poziomu. Coraz częściej jednak sadzi się w jej miejsce bardziej efektywne odmiany. Kawa 100% Arabica występuje również w wersji Bourbon. Jej owoce są zabarwione na kolor żółto-czerwony, a same ziarna mają niewielkie rozmiary. Odznaczają się jednak doskonałą jakością. To właśnie te dwie odmiany Burbon i Typica dały początek wszystkim innym wersjom Arabiki. W dobie obecnej najbardziej cenione gatunki, to Mundo Novo, Pacas, Catuai i Caturra.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *