Kawior - co warto wiedzieć

Kawior - co warto wiedzieć

Kawior – co warto wiedzieć?

Kawior to kulinarny symbol Rosji. Bardzo często na świecie postrzegana ona jest właśnie poprzez ten ekskluzywny produkt. Kawior został objęty monopolem państwowym w XVIII w., za czasów panowania Piotra I, chociaż rybacy pozyskiwali go od co najmniej XII w. Do dzisiaj w Astrachaniu mieści się centrum przemysłu rybnego produkcji kawioru.

Wszystkie odmiany kawioru

Kawior jest soloną ikrą jesiotra, wywodzącego się z Morza Czarnego oraz Morza Kaspijskiego, ale nie tylko, wyróżniamy kilka odmian kawioru: 

  • kawior czarny pozyskiwany z ryb jesiotrowatych oraz:
  • kawior z bieługi
  • kawior z jesiotra zachodniego
  • kawior z siewrugi
  • kawior ze sterleta

a ponadto:

  • kawior czerwony z ryb łososiowatych
  • kawior złocisty pozyskiwany od pstrągów
  • imitacja kawioru, czyli ikra sztucznie barwiona z taszy

Kawior od barwy jasnoszarej  do czarnej, otrzymywany od bieługi, to najdroższy wariant tego produktu na świecie. Następny w kolejności to kawior z jesiotra rosyjskiego, o barwie od jasnobrązowej do brązowej i o mniejszych jajkach niż ikra bieługi. 

Jak jeść kawior?

Historia, cena, dostępność spowodowały, że jedzenie kawioru łączy się ze swoistym rytuałem. Serwuje się go w kryształowej misce, którą zanurza się w pokruszonym lodzie, tak by przez cały posiłek produkt utrzymał zalecaną temperaturę. Kawior nakłada się na pieczywo ( ale nie rozsmarowuje) złotymi sztućcami, z kości słoniowej albo masy perłowej. Ma to zapewnić utrzymanie walorów smakowych. Maleńkie jajeczka ryby delikatnie się przegryza i rozprowadza językiem na podniebieniu. Kęs popija się szampanem, białym schłodzonym winem lub wódką. 

Pieczywo do kawioru powinno być razowe, mogą to być też chrupkie tosty z masłem. Zgodnie z tradycją  mniej formalną, kawior podaje się też z blinami, w jajku lub z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Można go łączyć z innymi gatunkami ryb i owocami morza. 

Dorsz atlantycki na polskim stole

Dorsz atlantycki to drapieżna ryba morska. W Polsce tym mianem nazywa się trzy podgatunki dorsza atlantyckiego, z których najczęściej obecnym na naszych stołach jest dorsz bałtycki. Ponieważ mięso dorsza jest białe i w smaku dość neutralne, wykorzystuje się je jako główny składnik w wielu potrawach i w wielu krajach. W Wielkiej Brytanii dorsz tworzy z frytkami słynne fish and chips podawane zawinięte w gazetę jako popularny street food. W Portugalii rybę tę serwuje się w wigilię i w dniach postu, w Chorwacji, podobnie jak w Polsce jest zamiennikiem karpia. To popularna ryba we Francji, Hiszpanii, Norwegii i Niemczech. Szukasz innych rybnych produktów? Zajrzyj tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.