Kawior to kulinarny symbol Rosji. Bardzo często na świecie postrzegana ona jest właśnie poprzez ten ekskluzywny produkt. Kawior został objęty monopolem państwowym w XVIII w., za czasów panowania Piotra I, chociaż rybacy pozyskiwali go od co najmniej XII w. Do dzisiaj w Astrachaniu mieści się centrum przemysłu rybnego produkcji kawioru.
Wszystkie odmiany kawioru
Kawior jest soloną ikrą jesiotra, wywodzącego się z Morza Czarnego oraz Morza Kaspijskiego, ale nie tylko, wyróżniamy kilka odmian kawioru:
- kawior czarny pozyskiwany z ryb jesiotrowatych oraz:
- kawior z bieługi
- kawior z jesiotra zachodniego
- kawior z siewrugi
- kawior ze sterleta
a ponadto:
- kawior czerwony z ryb łososiowatych
- kawior złocisty pozyskiwany od pstrągów
- imitacja kawioru, czyli ikra sztucznie barwiona z taszy
Kawior od barwy jasnoszarej do czarnej, otrzymywany od bieługi, to najdroższy wariant tego produktu na świecie. Następny w kolejności to kawior z jesiotra rosyjskiego, o barwie od jasnobrązowej do brązowej i o mniejszych jajkach niż ikra bieługi.
Jak jeść kawior?
Historia, cena, dostępność spowodowały, że jedzenie kawioru łączy się ze swoistym rytuałem. Serwuje się go w kryształowej misce, którą zanurza się w pokruszonym lodzie, tak by przez cały posiłek produkt utrzymał zalecaną temperaturę. Kawior nakłada się na pieczywo ( ale nie rozsmarowuje) złotymi sztućcami, z kości słoniowej albo masy perłowej. Ma to zapewnić utrzymanie walorów smakowych. Maleńkie jajeczka ryby delikatnie się przegryza i rozprowadza językiem na podniebieniu. Kęs popija się szampanem, białym schłodzonym winem lub wódką.
Pieczywo do kawioru powinno być razowe, mogą to być też chrupkie tosty z masłem. Zgodnie z tradycją mniej formalną, kawior podaje się też z blinami, w jajku lub z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Można go łączyć z innymi gatunkami ryb i owocami morza.
Dorsz atlantycki na polskim stole
Dorsz atlantycki to drapieżna ryba morska. W Polsce tym mianem nazywa się trzy podgatunki dorsza atlantyckiego, z których najczęściej obecnym na naszych stołach jest dorsz bałtycki. Ponieważ mięso dorsza jest białe i w smaku dość neutralne, wykorzystuje się je jako główny składnik w wielu potrawach i w wielu krajach. W Wielkiej Brytanii dorsz tworzy z frytkami słynne fish and chips podawane zawinięte w gazetę jako popularny street food. W Portugalii rybę tę serwuje się w wigilię i w dniach postu, w Chorwacji, podobnie jak w Polsce jest zamiennikiem karpia. To popularna ryba we Francji, Hiszpanii, Norwegii i Niemczech. Szukasz innych rybnych produktów? Zajrzyj tutaj.
Zobacz również:
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Poznaj sekret udanego grillowania. Odpowiednia temperatura to klucz do idealnych potraw
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek
-
Domowa pizza, przepisy: jak samodzielnie przygotować idealną pizzę