Jaki sos króluje w każdej polskiej lodówce i trudno wyobrazić sobie bez niego nasze przekąski? Oczywiście ketchup! Dodajemy go na każdym kroku: podczas grillowania, do fast-foodów i sałatek czy w ramach podkręcenia najzwyklejszych kanapek. Skoro ketchupy towarzyszą nam na każdym kroku, czy pasują także do dań kuchni polskiej? Oczywiście! Warto zatem wykorzystać ketchup – nie tylko pyszny i aromatyczny, ale również… zdrowy, ponieważ zawiera o wiele więcej antyoksydantów niż świeże pomidory. Jak zatem serwować ketchupy w kuchni polskiej?
Tradycyjne polskie zapiekanki? Tylko z ketchupem!
Chrupiące zapiekanki to nasz rodzimy fast-food, a jego historia sięga lat 70. ubiegłego wieku. Wystarczy wykorzystać kilka składników, które znaleźć można w każdej lodówce. Ser, pieczarki, szynka, salami, rukola, pomidory, ogórek kiszony, kiełbasa… A wszystko ułożone na przekrojonej podłużnej bułce. Tej przekąski nie musimy chyba nikomu przedstawiać, prawda? A skoro zapiekanka, to nie może zabraknąć na niej sosów: w roli dodatku idealnie sprawdzi się klasyczny ketchup łagodny z odrobiną majonezu. Nie masz pomysłu na szybką kolację na ciepło? Gwarantujemy, że wyśmienite zapiekanki przyrządzisz w kilka chwil.
Zupa pomidorowa i ketchup – połączenie idealne
Masz ochotę na tradycyjną zupę pomidorową? W sezonie najlepiej smakuje oczywiście ta przyrządzona z dojrzałych polnych pomidorów – niestety, nie zawsze możemy po nie sięgnąć. Czym zastąpić ten wyjątkowy smak? Z pomocą przychodzi ketchup łagodny: aromatyczny sos wymieszany z odrobiną koncentratu pomidorowego sprawi, że zupa pomidorowa nabierze „rumieńców”. Nie bez powodu mówi się, że w polskim domu w poniedziałek zawsze pojawia się na stole zupa z dodatkiem pomidorów. Jeśli chcesz podkręcić niedzielny rosół, ketchup będzie doskonałym wyborem – pozostaje tylko zadecydować, czy zaserwujesz jedną z ulubionych polskich zup z ryżem, makaronem czy kluseczkami.
Karkówka z ketchupem – polska pieczeń w nowej odsłonie
Karkówka to zdecydowanie najsmaczniejsza część wieprzowiny; dobrze przyrządzona rozpływa się w ustach i króluje nie tylko na grillu. Nic zatem dziwnego, ze uwielbiają ją niemal wszyscy Polacy! Jeśli chcesz przyrządzić ją w zupełnie nowy sposób, postaw na ketchupy – z ich pomocą stworzysz wyjątkową marynatę do mięsa. Wymieszaj ulubiony ketchup, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i odrobinę cukru, a następnie obtocz w marynacie plastry mięsa i piecz w piekarniku lub grilluj na ruszcie. I to wszystko – prosty, a zarazem efektowny przepis docenią wszyscy miłośnicy kuchni polskiej, aromatycznego mięsa oraz wyjątkowych smaków.
Babka ziemniaczana – białoruskie danie, które na stałe zagościło w polskiej kuchni
W każdej kuchni – nie tylko polskiej – znaleźć można smaki przenikające z innych regionów. Babka ziemniaczana to doskonały przykład na to, że warto czerpać inspiracje od naszych sąsiadów. Białoruska potrawa przywędrowała na Podlasie i zakorzeniła się w tym regionie na stałe, a obecnie pojawia się na stołach nie tylko na północy i wschodzie Polski. Tradycyjna babka ziemniaczana powstaje z tartych surowych ziemniaków i skwarków ze słoniny lub boczku. Pieczona na złocisty kolor, doskonale smakuje ze wszelkiego rodzaju sosami, począwszy od sosu grzybowego po… ketchup, ponieważ babkę ziemniaczaną można spożywać także na zimno w roli lunchu czy kolacji. Zamiast standardowej kanapki możesz zatem ukroić większy kawałek babki ziemniaczanej, polać obficie ketchupem oraz zapakować do lunchboxa. Co ciekawe, babkę przygotować także w zupełnie innej formie: kiszka ziemniaczana to farsz upchnięty do jelita wieprzowego i zapieczony. Zapewniamy, że w tym wydaniu także smakuje doskonale!
Śledzie po kaszubsku – prosty przepis z ketchupem
W kuchni polskiej nie może zabraknąć tradycyjnego śledzia! Od dawien dawna pojawia się na naszych stołach, a w okresie postu był dawniej podstawą wyżywienia i bogatych, i biedniejszych. Nie ma się także co dziwić, że śledzie upodobali sobie szczególnie Kaszubi – w końcu mają oni do niego naprawdę łatwy dostęp. Śledzie po kaszubsku zna cała Polska! Niektórzy przyrządzają je samodzielnie, inni – kupują gotowe propozycje. My polecamy przygotowanie ich we własnej kuchni: przepis jest banalnie prosty, a efekt końcowy naprawdę zachwyca. Nie musisz być zawodowym kucharzem, by przyrządzić doskonałego śledzia: wystarczy namoczyć najpierw w wodzie, a następnie w occie kilka filetów śledziowych, pokroić cebulę i podsmażyć ją na oleju z pieprzem, majerankiem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Następnie dodaj ketchup, odrobinę przecieru pomidorowego, posiekane suszone śliwki i kiszone ogórki. Całość wystudź, wymieszaj z pokrojonymi śledziami i odstaw do lodówki. Uwaga! Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują następnego dnia, gdy wszystkie smaki połączą się ze sobą.
Zobacz również:
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Poznaj sekret udanego grillowania. Odpowiednia temperatura to klucz do idealnych potraw
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek
-
Domowa pizza, przepisy: jak samodzielnie przygotować idealną pizzę