Mąka orkiszowa – sprawdź, dlaczego powinna pojawić się w Twojej kuchni!

Mąka orkiszowa – sprawdź, dlaczego powinna pojawić się w Twojej kuchni!

Mąka orkiszowa – sprawdź, dlaczego powinna pojawić się w Twojej kuchni!

Mąka orkiszowa wytwarzana jest ze specjalnej odmiany pszenicy. Zawiera dużo błonnika, żelaza oraz innych składników odżywczych. Stanowi też doskonałe źródła białka, dlatego warto stosować ją jako składnik codziennej diety.

Właściwości zdrowotne

Produkty na bazie orkiszu można wykorzystać do przyrządzenia wielu dań, które zawierają o wiele mniej glutenu niż potrawy przygotowywane na bazie zwykłej pszenicy. Dokładne informacje na temat zastosowania tego typu mąki znaleźć można na stronie internetowej baziazsercem.pl. Orkisz stanowi doskonałe źródło witamin oraz rodanidu, wspomagających pracę układu odpornościowego. Produkty na bazie tego zboża stymulują również wzrost młodego organizmu. Zawartość błonnika zapobiega zaparciom oraz uciążliwym infekcjom. Regularne spożywanie orkiszu zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krwiotwórczego. Zawarta w nim niacyna stymuluje zaś produkcję hormonów płciowych w organizmie. 

Wartości odżywcze

Szklanka ugotowanego orkiszu ma zaledwie 246 kcal, a w jego skład wchodzą zdrowe węglowodany, białka oraz błonnik pokarmowy. Produkty na bazie mąki zalecane są więc osobom, które stosują różnego rodzaju diety, redukujące nadmierną ilość tkanki tłuszczowej. Orkisz stanowi również doskonałe źródło wapnia, selenu, witaminy B1 oraz fitosteroli. Zawarte w nim białka są lepiej przyswajane przez ludzki organizm niż aminokwasy pszenicy.

EKO produkt

Cykl produkcyjny mąki orkiszowej wspomaga ochronę środowiska naturalnego. Szpelc jest niezwykle odporny na oddziaływanie niekorzystnych warunków zewnętrznych, dzięki czemu przy jego uprawie nie trzeba stosować sztucznych nawozów. Orkisz, wykorzystywany do produkcji mąki, nie ma naruszonej struktury łupiny, otaczającej ziarno. Zostaje ona usunięta dopiero w procesie mielenia. Ziarna orkiszu się więc naturalnie chronione przed wszelkimi zanieczyszczeniami, co pomaga w zachowaniu ich wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.

Mąka orkiszowa jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Warto zatem stosować ją jako składnik wielu dań. Jeśli już przyzwyczaisz się do smaku potraw na bazie mąki orkiszowej, możesz wówczas spożywać  szpelc w nieprzetworzonej postaci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.