Przynajmniej kilka razy w miesiącu robimy duże zakupy spożywcze, które mają za zadanie uzupełnić braki w lodówce i spiżarni. Jednak ze względu na niewłaściwe przechowywanie jedzenia, jego niską jakość czy brak pomysłów na wykorzystanie niektórych produktów, część z nich po jakimś czasie niestety ląduje w koszu.
Marnowanie żywności to jeden z coraz częściej poruszanych tematów w kwestii ekologii i dbania o środowisko. Zdarza się, że nieświadomie robimy zbyt duże zakupy, których nie dajemy rady wykorzystać. Poza tym nadal nie do końca wiemy też jak efektywnie przechowywać żywność i jak marnować jej mniej niż dotychczas. Warto zgłębić ten temat i dowiedzieć się nieco więcej, nie tylko dla dobra planety, ale także nas samych – dla zdrowia i domowego budżetu.
4 wskazówki, jak nie marnować żywności
Wielkie i nieprzemyślane zakupy, zwykle pod wpływem chwilowych emocji przyczyniają się do marnowania żywności i nadwyrężania domowych funduszy. Aby tego uniknąć wystarczy świadomie podchodzić do kupowania żywności oraz do jej efektywnego przechowywania w domowych warunkach. Oto kilka prostych porad, które mogą nam w tym pomóc.
- Po pierwsze – racjonalne zakupy. Tworzenie listy zakupów pomoże w czasie wizyty w sklepie – dzięki niej sięgniemy jedynie po niezbędne produkty, które damy radę wykorzystać w najbliższym czasie. W ten sposób unikamy zbędnych zakupów, które zalegają na naszych półkach.
- Po drugie – robienie przetworów. Nadmiar owoców i warzyw z powodzeniem można przetworzyć. Aby przez cały rok mieć pod ręką ulubione, pełne smaku produkty, wystarczy je wysuszyć, zapasteryzować, ukisić lub zamrozić.
- Po trzecie – łatwe sposoby na efektywne przechowywanie żywności. Jeśli wiemy, że w lodówce przechowujemy jedynie produkty, takie jak nabiał, wędlina, niektóre owoce i warzywa lub gotowe dania i domowe kremowe ciasta, wówczas mamy pewność, że wiele z nich dłużej zachowa świeżość.
- Po czwarte – wykorzystywanie tzw. resztek, czyli less waste w kuchni. Jeśli sięgniemy po proste przepisy lub zaufamy swojej intuicji i smakom, możemy przygotować pyszne dania z pozostałości owoców, warzyw, w tym między innymi pastę do kanapek, szybką zapiekankę czy pieczoną owsiankę, sałatkę z ugotowanego makaronu lub kaszy bądź grzanki z kilkudniowego chleba, wówczas nie marnujemy żywności, które jeszcze jakiś czas temu z pewnością znalazłaby swoje miejsce w koszu na śmieci.
Sposoby na efektywne przechowywanie żywności w lodówce i domowej spiżarni
Jeśli już udało nam się zrobić niezbędne zakupy, przyszedł czas na ich odpowiednie poukładanie. Jest kilka podstawowych sposobów na efektywne przechowywanie żywności w naszych domach (o czym więcej przeczytacie np. na stronie https://www.kaufland.pl/konkursy-akcje/szanujmy-nie-marnujmy.html). Gdzie zwykle przechowujemy produkty spożywcze? Odpowiedź nasuwa się sama – w lodówce lub spiżarni, nawet jeśli mamy do dyspozycji jedynie kilka kuchennych szafek. Należy pamiętać jednak o kilku prostych zasadach:
- w lodówce na górnych półkach przechowujemy produkty, które wymagają najniższej temperatury, czyli jogurty, mleko, twarożek, wędlinę oraz domowe dania, jak np. zupy. Na niższych półkach trzymamy świeże mięso i ryby, a w szufladach układamy przetwory oraz owoce i warzywa (maliny, truskawki, winogrona, szczypiorek, sałata, brukselka czy por). Na drzwiach mamy natomiast miejsce na ketchupy, otwarte soki i napoje, kupne sosy oraz jajka.
- w spiżarni lub szafkach kuchennych przechowujemy wszelkiego rodzaju produkty sypkie – kasze, ryże, makarony, suchą fasolę, orzechy, pestki, pieczywo oraz takie warzywa i owoce, jak ogórki, pomidory, ziemniaki, cebule, bakłażany, banany, ananasy, awokado i cytrusy.
Te proste wskazówki pomogą nam ograniczyć nadmierne zakupy i niepotrzebne marnowanie żywności. Przyczynią się zaś do kreatywnego wykorzystywania produktów dostępnych w kuchni i tworzenia smacznych dań, które będą dbać zarówno o naszą planetę, zdrowie, jak i portfel.