Mąka orkiszowa w diecie i w kuchni. Dlaczego warto na nią postawić?

Mąka orkiszowa w diecie i w kuchni. Dlaczego warto na nią postawić?

Mąka orkiszowa w diecie i w kuchni. Dlaczego warto na nią postawić?

Jeszcze nigdy nie mieliśmy do wyboru tylu rodzajów mąk. Dzisiaj z powodzeniem możemy używać w kuchni zarówno tych najbardziej egzotycznych, jak i tych, które na jakiś czas zostały zapomniane, aby w końcu powrócić wraz z szeregiem wspaniałych właściwości odżywczych i szerokim zastosowaniem kulinarnym. Mąka z orkiszu jest właśnie jednym z tego typu produktów. Co to jest mąka orkiszowa i co z niej można przygotować?

Co to jest mąka orkiszowa?

Czym dokładnie jest mąka orkiszowa https://melvit.pl/maka-orkiszowa-1-kg/? Jest to mąka produkowana z ziaren orkiszu. W przeciwieństwie do tych pszenicznych wyróżnia je ściśle okrywająca ziarno łuska, usuwana oddzielnie dopiero przed samym przemiałem ziarna. W czasach uprzemysłowienia produkcji rolnej stanowiło to swojego rodzaju problem, wpływający na sprawność procesu produkcyjnego.

Z tego tez powodu orkisz został praktycznie całkowicie zastąpiony przez modyfikowaną pszenicę zwyczajną, której obróbka i przemiał były prostsze, a samo ziarno bogatsze w gluten, ale równocześnie uboższe w składniki odżywcze. I to właśnie dlatego orkisz wrócił do łask, a wraz z nim powróciła mąka orkiszowa. Jakimi właściwościami i zastosowaniem charakteryzuje się ta wyjątkowa mąka?

Właściwości i zastosowanie mąki orkiszowej

Przede wszystkim mąka orkiszowa odznacza się bogatszą zawartością błonnika i białka, a także innych substancji odżywczych, takich między innymi jak: witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, a także żelazo, wapń, fosfor, magnez, cynk, selen i potas oraz dużą ilością kwasu krzemowego. Ponadto mąka orkiszowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego jest świetnym produktem dla diabetyków. Przy czym mąka orkiszowa posiada oczywiście mniej glutenu, jednak jego zawartość nadal pozwala na wyrobienie sprężystego ciasta.

Do czego stosować mąkę orkiszową? Ogólnie ze względu na swoje właściwości mąka orkiszowa jest jednym z lepszych zamienników mąki pszennej. Dlatego też z powodzeniem można ją wykorzystywać do różnego rodzaju wypieków – świetnie sprawdza się zwłaszcza do pizzy, tart czy kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się również do naleśników, makaronów czy pierogów. Przy czym warto zaznaczyć, że mąka orkiszowa, podobnie jak inne rodzaje mąki, posiada kilka typów – przykładowo typ 650, 750 i wyższe, które można używać do wypiekania chleba.

Mąka orkiszowa cena

Cena mąki orkiszowej jest wyższa niż cena tradycyjnej mąki pszennej. Wpływa na to wiele czynników. Tego typu mąka nadal jest produktem nieco niszowym i trudniej dostępnym. Pamiętać należy jednak o tym, że równocześnie jest ona zdrowsza i bogatsza w substancje odżywcze niż zwyczajna mąka pszenna.

Mąka orkiszowa: https://melvit.pl/maka-orkiszowa-1-kg/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.