Blendery to podstawowe urządzenia umożliwiające przygotowanie wielu pysznych dań i napojów bez zbędnego wysiłku. Obecnie mamy ogromny wybór różnych modeli czy rodzajów, przez co wybór staje się skomplikowany. Z całą pewnością warto jednak posiadać chociaż jeden blender w domu. Dzięki niemu zaoszczędzimy cenny czas i będziemy mogli spróbować potraw, których przygotowanie nie byłoby możliwe bez tego urządzenia (lub zajęłoby znacznie więcej czasu). Na co zwracać uwagę podczas wyboru blendera ręcznego? Wyjaśniamy.
Dlaczego warto mieć blender ręczny?
Blender ręczny jest nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni każdej osoby dbającej o swoje zdrowie lub po prostu lubiącej pyszne posiłki. Dzięki niemu można stworzyć orzeźwiające koktajle owocowe, zdrowe koktajle warzywne czy sycące zupy. Wykonamy także musy, sosy, pasty i chłodniki. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia. To urządzenie umożliwiające szybkie rozdrobnienie oraz zmiksowanie użytych składników. Pozwala zaoszczędzić dużo czasu oraz wysiłku, a jego mycie jest banalnie proste. Większość ręcznych blenderów ma niewielkie wymiary, dlatego można je przechowywać nawet w niewielkich kuchniach lub zabierać ze sobą w podróże. Alternatywę stanowi blender kielichowy, który jednak jest znacznie większy. Do jego zalet zaliczamy większą moc oraz wygodę użytkowania – podczas przygotowywania posiłków czy napojów nie musimy trzymać go w ręce. Przed ostatecznym zakupem zawsze warto spojrzeć na ranking blenderów kielichowych lub ręcznych.
Na co zwracać uwagę podczas zakupu blendera ręcznego?
Blendery ręczne są małe, wygodne w użyciu i praktyczne w przechowywaniu. Można bardzo szybko je demontować, aby podczas mycia dotrzeć do wszystkich zakamarków. To idealne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wygodę, o ile kupimy urządzenie wysokiej jakości, które nie zepsuje się po kilku użyciach. Aby tego uniknąć, podczas wyboru blendera ręcznego należy zwrócić uwagę na następujące parametry:
- moc
- ostrza i liczba ich obrotów
- liczba trybów
Im mocniejszy blender tym twardsze produkty będzie mógł rozdrobnić. Uznaje się, że w przypadku bardziej skomplikowanych planów kulinarnych moc nie powinna być niższa niż 600 W. Jeśli jednak chcemy używać blendera wyłącznie do koktajlów i szejków, z powodzeniem sprawdzą się urządzenia z mniejszą mocą. Równie ważna jest jakość ostrzy oraz ich liczba – to w końcu dzięki nim możemy miksować wybrane składniki. Ostrza nie powinny być wykonane ze sztucznych tworzyw niskiej jakości. Najlepiej sprawdzą się te ze stali nierdzewnej lub szlachetnej. Obecność przynajmniej 4 ostrzy wysokiej jakości zagwarantuje bezpieczne i skuteczne rozdrabnianie nawet twardych warzyw czy orzechów. Liczbę obrotów możemy regulować za pomocą trybów, dlatego warto zwrócić uwagę, aby blender posiadał możliwość ich wyboru. Im więcej trybów, tym bardziej różnorodne dania możemy skomponować. Najchetniej wybierany jest m.in. blender Bosch, który posiada wszystkie oczekiwane parametry.
Kwestią podrzędną (choć dla niektórych równie istotną) są ewentualne dodatki i akcesoria, np. zmienne końcówki do trzepania jajek czy nakładka do robienia puree. Na tego typu dodatki warto zwracać jednak uwagę dopiero po ocenie parametrów podstawowych. Możemy także przyjrzeć się kształtowi urządzenia. Użytkowanie blendera ręcznego wymaga jego stałego trzymania w dłoni, nie powinien więc być zbyt ciężki lub bezkształtny. Tworzywo powinno być zaś odporne na zarysowania.