Olej rzepakowy - nasze europejskie dobro

Olej rzepakowy - nasze europejskie dobro

Olej rzepakowy – nasze europejskie dobro

W okolicach później wiosny polskie pola często jaskrawią się żółtymi kwiatami rozkwitającego wówczas rzepaku. Mało kto wie, że nasz kraj jest jednym z europejskich liderów w jego uprawie, zaraz obok Francji i Niemiec. Niewielu rodaków jednak zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości wytworów rzepakowych, ze szczególnym uwzględnieniem oleju.

Olej rzepakowy – tani i uniwersalny

Olej rzepakowy jest świetnym uzupełnieniem diety osób pragnących zadbać o swoje zdrowie, niezwykle dobrze wpływa również na urodę – przede wszystkim włosy i paznokcie. Jest także odpowiedni dla wegan i wegetarian. Dobrze znosi obróbkę termiczną – smażenie, pieczenie i gotowanie. Równie dobrze podkreśla smak i aromat potraw przyrządzanych na surowo. Stanowi podstawę do przyrządzenia lubianego i powszechnie stosowanego majonezu. Poza kuchnią olej rzepakowy sprawdza się w produkcji kosmetyków. Minimalizuje on ryzyko wystąpienia alergii, dlatego jest szczególnie pożądany w produktach do pielęgnacji skóry.

Jedną z największych zalet oleju rzepakowego jest jego powszechna dostępność w naszym kraju oraz niewysoka cena. Umożliwia to powszechne korzystanie z jego dobroczynnych właściwości.

Czy olej rzepakowy jest zdrowy?

Częstotliwość zadawania tego pytania w Google wskazuje na zainteresowanie Polaków zbilansowaną dietą oraz włączeniem do niej tego produktu. Olej rzepakowy – właściwości prozdrowotnych posiada naprawdę wiele, dzięki czemu stanowi doskonałe uzupełnienie jadłospisu. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oczu, układu krążenia oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Co ważne, kwasy te nie są produkowane przez organizm człowieka, przez co należy dostarczać je z zewnątrz. Zamiast suplementów diety warto użyć więc oleju rzepakowego.

W tym tłuszczu odnaleźć można także cenne witaminy. Zaledwie jedna łyżka oleju potrafi pokryć około połowy dziennego zapotrzebowania na witaminę E, która odpowiada za ochronę białek, lipidów oraz DNA. Pomaga ona również chronić kwasy omega-3 przed utlenianiem, dzięki czemu są one trwalsze. W oleju rzepakowym obecna jest również witamina K umożliwiająca prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowy rozwój kości. W olej znajduje się także betakaroten, czyli prowitamina A – substancja umożliwiająca wytworzenie witaminy A.

Olej rzepakowy aplikowany od zewnątrz działa równie korzystnie na organizm. Domowe kosmetyki na jego bazie są łatwe i tanie w przygotowaniu. Pomogą walczyć z oznakami starzenia – zwarta w oleju witamina E pozwala na odbudowę skóry.

Niezwykle ważna jest również rola oleju rzepakowego w zapewnieniu prawidłowej diety dziecka. Olej rzepakowy może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 9 miesiąca życia. Według WHO tłuszcze powinny pokrywać ok. 35-40% dziennego zapotrzebowania na energię u niemowlęcia. Niezwykle zdrowy i nieuczulający olej rzepakowy spełni doskonale rolę pierwszego oleju podawanego dziecku.

Olej rzepakowy jako europejski skarb

Pomimo dużych polskich upraw rzepaku olej z niego wytwarzany jest mniej popularny w Polsce niż inne oleje roślinne. Aby poszerzyć wiedzę na temat oleju rzepakowego powstał współfinansowany przez Unię Europejską projekt edukacyjny „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Jego celem jest rozpowszechnianie użycia tego tłuszczu, wsparcie europejskich rynków oraz zacieśnienie współpracy handlowej pomiędzy Polską, a Francją. Oficjalna strona projektu olejrzepakowy.com to rzetelne kompendium wiedzy na temat oleju rzepakowego, jego właściwości oraz składu. Warto skorzystać również z dostępnych na stronie projektu przepisów oraz porad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.