Walory kulinarne mięsa z jagnięciny

Walory kulinarne mięsa z jagnięciny

Walory kulinarne mięsa z jagnięciny

Jagnięcina to jedno z najlepszych mięs dostępnych na rynku. Ma ona wiele właściwości prozdrowotnych, a niska zawartość tłuszczu sprawia, że polecają ją nawet dietetycy. Zastanawiasz się, jakie walory smakowe i kulinarne ma mięso jagnięce? Chcesz wiedzieć, jak możesz wykorzystać go w swoim codziennym menu? Sprawdź najciekawsze pomysł i zmień całkowicie dotychczasową kuchnię.

Najważniejsze zalety mięsa jagnięcego

Jagnięcina, jak wskazuje na to nazwa, jest mięsem, które uzyskuje się z młodych owiec. W Polsce mięso jagnięce kojarzy się głównie z regionami górskimi. Ale tez regiony Kaszub i pomorskie zajmują się hodowlą owiec. Jak zauważają specjaliści z firm zajmujących się przetwórstwem, jak np. TOŁŁOCZKO – staje się ono coraz popularniejsze. Chętnie sięgają po nie już nie tylko restauratorzy, ale także miłośnicy dobrej kuchni.

Najlepszą jagnięcinę określa się mianem mlecznej. Jest to mięso od osobników, które cały czas były karmione mlekiem matki. Co je wyróżnia? Przede wszystkim:

  • jest delikatniejsze,
  • smakuje znacznie lepiej niż dorosła baranina, rozpływa się w ustach.

Mięso z jagniąt wyróżnia się odmiennym kolorem. W przeciwieństwie do wołowiny czy wieprzowiny jest ono bladoróżowe. Po obróbce termicznej pozostaje delikatne i kruche. Wielu szefów kuchni twierdzi, że jagnięcina przypomina po części dziczyznę, głównie sarninę. Smak oraz zapach mięsa zależą jednak od sposobu hodowli owiec i baranów. Najlepiej, jeśli te są wypasane swobodnie na łąkach.

Dlaczego po mięso jagnięce sięga tak wiele osób?

Jagnięcina jest mięsem cenionym przez kucharzy na całym świecie. Cechuje je duża zawartość witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych. Występuje w niej również kwas glutaminowy, lizyna czy leucyna. Pozytywnie wpływa na pracę organizmu. Nie tylko bierze udział w budowie białek, ale również poprawia koncentrację.

Kulinarne walory mięsa jagnięcego doceniane są nie tylko przez szefów kuchni czy miłośników dobrego jedzenia, ale również przez dietetyków. Wysokiej jakości jagnięcina ma zdecydowanie mniej kalorii, szkodliwego cholesterolu czy tłuszczu w porównaniu z innymi mięsami. Dlatego też jest ona zalecana u osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Warto także podkreślić, że mięso jagnięce jest lekkostrawne, dlatego jest ono chętnie polecane jako składnik posiłków dla dzieci – najlepiej, jeżeli jest ono gotowane. Niezwykle rzadko powoduje również reakcje alergiczne, dlatego bez problemu mogą spożywać go osoby wrażliwe i alergicy. To składnik, który powinien częściej gościć na polskich stołach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.