Dlaczego warto pić napój owsiany?

Dlaczego warto pić napój owsiany?

Dlaczego warto pić napój owsiany?

Każdego roku coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę wegańską. To dość restrykcyjny krok, który wymaga znalezienia zamienników wielu produktów. Krowie mleko można zastąpić m.in. napojem owsianym. Dlaczego warto to zrobić?

Mleko owsiane czy napój owsiany?

Początkowo wszelkie napoje, które stanowiły zamienniki mleka określano właśnie tym mianem, w przypadku napoju owsianego było to po prostu mleko owsiane. Dziś jednak słowo „mleko” jest zarezerwowane tylko dla produktów, które mają pochodzenie zwierzęce, czyli dla mleka krowiego, koziego i owczego. W świetle prawa jakiekolwiek zamienniki mleka muszą być w przestrzeni publicznej określane jako napoje roślinne, a „mleko owsiane” może być używane tylko potocznie.

Kto powinien wprowadzić do swojej diety owsiane mleko?

Napoje owsiane i inne mleka roślinne powstały z myślą o osobach, które ze względów zdrowotnych (nadwrażliwość lub nietolerancja laktozy i alergie pokarmowe) muszą zrezygnować z nabiału lub z powodu swoich przekonań zdecydowały się na dietę wegańską. Napoje roślinne sprawdzają się znakomicie do śniadań – owsianki, płatków czy naleśników, a także i deserów – ciastek, ciast, kremów, ale nie tylko. Owsiany napój może z powodzeniem zastąpić mleko w każdym przepisie. Co ważne, w Polsce sporo osób cierpi na nietolerancję laktozy – szacuje się, że to nawet 20-40% spośród wszystkich dorosłych osób, a według statystyk nawet 70% osób na świecie ma różne problemy z trawieniem laktozy. Właśnie z tego powodu warto sięgać po napoje owsiane, które naturalnie nie posiadają laktozy. Ponadto specjaliści zalecają wszystkim sięgać po wysokiej jakości produkty ekologiczne. Osoby zainteresowane zakupem mleka owsianego powinny wybrać produkt z odpowiednią informacją na opakowaniu „BIO”.

Mleko owsiane BIO – wartości odżywcze

Napój owsiany BIO ma wiele zalet, to przede wszystkim bogate źródło steroli roślinnych. Ponadto takie mleko zapobiega zmianom miażdżycowym, jakie powstają w naczyniach krwionośnych. Mleko owsiane wytwarza się z płatków owsianych, które zawierają sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających pozytywnie na serce i naczynia – tym samym regularne picie napoju owsianego BIO zapobiega wielu różnym chorobom. Takie mleko zawiera także dużo białka i aminokwasów egzogennych, czyli substancji, których organizm nie wytwarza i który ludzie sami muszą dostarczyć sobie wraz w pożywieniem. Owies jest też bogaty w błonnik rozpuszczalny.

Dlaczego należy wybierać artykuły ekologiczne?

Napój owsiany BIO produkuje się z owsa z uprawy ekologicznej. Podczas uprawy tego rodzaju nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji, takich jak pestycydy czy nawozy sztuczne. Do mleka owsianego już na etapie produkcji nie dodaje się również żadnych dodatków w postaci konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. W przypadku produktów ekologicznych wyklucza się też wykorzystanie GMO.

Jaki wpływ na zdrowie ma mleko owsiane BIO?

Napój owsiany BIO ma znakomity wpływ na ludzkie zdrowie – pomaga w przypadku zaparć, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia zrzucić zbędne kilogramy, obniża także cukier we krwi, dlatego mogą go spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Mleko owsiane jest też zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych. Ponadto jest odpowiednim wyborem dla wegetarian, wegan i osób nietolerujących laktozy. W takich miejscach jak internetowy sklep ze zdrową żywnością Organic24.pl można znaleźć wysokiej jakości napoje roślinne, których składniki pochodzą właśnie z upraw ekologicznych. Przed zakupem zawsze warto zwrócić uwagę na skład produktu, ekologiczne artykuły żywności mają znakomity wpływ na zdrowie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.