Jak przechowywać żywność, aby była świeża i bezpieczna?

Jak przechowywać żywność, aby była świeża i bezpieczna?

Jak przechowywać żywność, aby była świeża i bezpieczna?

Nie marnuj jedzenia i nie truj swoich bliskich! Poznaj sposoby przechowywania artykułów spożywczych w lodówce oraz poza nią.

Czy masz świadomość tego, ile jedzenia miesięcznie ląduje w Twoim koszu na śmieci? Niewłaściwe planowanie i przechowywanie produktów w nieodpowiednich warunkach to najczęstszy powód marnotrawstwa. Jeżeli myślisz o tym, by trochę zaoszczędzić, rzadziej chodzić do sklepu lub po prostu masz świadomość ekologiczną, zacznij odpowiedzialnie przechowywać żywność.

Zakupy z głową

Już na etapie wkładania produktów do koszyka, warto myśleć o tym, czy wszystko znajdzie swoje zastosowanie. Zanim udasz się do sklepu, sporządź listę, by nic Ci nie umknęło, a jednocześnie by uniknąć kupowania tego, czego nie zdążysz zużyć. Zaplanuj wszystkie posiłki na kilka najbliższych dni, spisz potrzebne do ich przygotowania składniki.

W sklepie czytaj etykiety, daty ważności, sprawdzaj, czy opakowania nie zostały naruszone. Kupując mrożonki, zwracaj uwagę, czy nie są zbrylone. Istnieje wówczas ryzyko, że już raz doszło do ich rozmrożenia, co może mieć poważne skutki dla Twojego zdrowia.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Pamiętaj, że im wyższa półka, tym wyższa temperatura. Co zatem powinno znaleźć się na poszczególnych poziomach?

  • Górna półka – produkty mleczne, jogurty, serki homogenizowane, kefir, maślanka, śmietana. Żywe kultury bakterii zawarte w tych produktach źle znoszą zbyt niskie temperatury. Na górnej półce możesz także trzymać ciasta, dżemy i konfitury.
  • Środkowa półka – wędliny, ser, twaróg, kiełbasa oraz przygotowane wcześniej dania, garnek z zupą, kotlety do odsmażenia, pozostałe z obiadu ziemniaki itp.
  • Dolna półka – surowe mięso, ryby.

Warzywa i owoce mają najlepsze warunki w dedykowanych im pojemnikach na najniższym poziomie. Na drzwiach możesz umieścić jajka, masło, margarynę, musztardę, ketchup, olej i napoje.

Aby zachować ład i porządek w swojej lodówce, a także by nie mieszały się w niej zapachy, korzystaj z pojemników na żywność. Dzięki nim na każdej półce zmieścisz więcej i wszystko zachowa swoje właściwości organoleptyczne.

Pamiętaj, by regularnie robić w lodówce porządki. Niech artykuły z dłuższym terminem przydatności stoją głębiej, niż te, których data się wkrótce skończy. Nie trzymaj niczego, co wydaje się popsute.

Jak przechowywać produkty sypkie?

W aktualnych projektach kuchni specjalnie z myślą o artykułach sypkich pojawiają się systemy cargo i szuflady. Pomagają one zachować porządek i zwiększyć funkcjonalność kuchni.

Kasza, makaron, mąka, ryż, cukier, kawa, herbata, nie powinny pozostawać w swoich sklepowych opakowaniach, by nie tracić swoich właściwości. Doskonałym pomysłem jest przesypywanie ich do plastikowych, szklanych lub ceramicznych pojemników. Te ładniejsze mogą z powodzeniem służyć jako element dekoracyjny kuchni, stojąc na wyeksponowanym miejscu.

Dlaczego warto sięgnąć po pojemniki?

Nie otwierają się one samoistnie, a zawartość nie rozsypuje się po szafce, ani po drodze na blat. Łatwo jest po nie sięgnąć, otworzyć, zamknąć, odstawić na miejsce bez robienia bałaganu. Szczelne zamknięcie chroni przed przedostawaniem się wilgoci i ewentualnych owadów. Mole spożywcze są popularnym i bardzo trudnym do zwalczenia problemem. Brak dostępu do żywności jest najskuteczniejszym sposobem zapobiegania ich zagnieżdżaniu się.

Jakie pojemniki do przechowywania żywności wybrać?

Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi, pojemniki takie muszą być wykonane wyłącznie z bezpiecznych materiałów. Zwracaj uwagę, by opatrzone były odpowiednim symbolem przedstawiającym kieliszek i widelec.

Na rynku dostępne są pojemniki porcelanowe, szklane oraz z tworzyw sztucznych. Te ostatnie są znacznie lżejsze i mogą być wyposażone w dodatkowe przegródki ułatwiające organizację. Porcelana oraz szkło są ciężkie, lecz prezentują się bardziej elegancko. Jeśli urządzasz lub reorganizujesz przestrzeń w swojej kuchni, sprawdź pojemniki do przechowywania żywności DUKA. Są trwałe i całkowicie bezpieczne.

Poznaj triki przedłużania świeżości niektórych produktów

  • Ciastka – wkładając je do słoika, dorzuć kawałek pszennego chleba.
  • Mleko – po otwarciu kartonu, butelki wsyp do środka odrobinę soli.
  • Banany – zawiń ich ogonki w torebkę foliową. Odizoluj też od jabłek, chyba że zależy Ci na tym, by banany szybciej dojrzały.
  • Rzodkiewki – kiedy stracą jędrność, zanurz je na chwilę w zimnej wodzie
  • Truskawki – przechowuj je w lodówce, myj i usuwaj szypułki tuż przed jedzeniem
  • Sałata – pojedyncze listki umieść w słoiku z wodą i wstaw do lodówki. Wymieniaj wodę co 2 dzień.

Właściwe przechowywanie żywności pomoże Ci zaoszczędzić miejsce, czas, a także zadbać o zdrowie własne i Twojej rodziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.