Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu?

Nie posiadacie ekspresu do kawy? Nadal jednak chcecie zaparzyć smaczną i aromatyczną kawę? Podpowiadamy jak rozwiązać ten problem w poniższej publikacji.

Kawa jest napojem, który pobudza, niesie ze sobą walory smakowe, ale także pozwala spędzić miło czas w gronie znajomych i rodziny. Jednak nie można zapomnieć, że tylko smaczna kawa spełni swoją funkcję. Niektórzy uważają, że najlepiej jest zaparzyć ją w ekspresie, ale istnieje też kilka sposobów, które pozwalają przyrządzić ją bez użycia ekspresu. Potrzebne są do tego odpowiednie urządzenia oraz dobra kawa mielona lub w ziarnach, którą zmieli się samodzielnie.

O ekspresie do kawy słów kilka…

Ekspres do kawy jest wynalazkiem ostatnich dekad. Jego działanie oparte jest na innych metodach parzenia kawy, które były doskonalone przez wieki. W związku z tym można zaparzyć pyszną kawę, nawet nie posiadając w domu najnowocześniejszego ekspresu. Nowoczesne technologie nie są jedyną drogą do zaparzenia idealnej kawy. Inne, wymyślone jeszcze przed wiekami nadają się do tego jeszcze lepiej.

Tradycyjna kawa po turecku

Popularnym sposobem na zaparzenie pysznej kawy jest przyrządzenie kawy po turecku. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego naczynia, które pozwoli zaparzyć kawę. Najlepiej sprawdza się w tej roli miedziany tygielek. Do wykonania kawy po turecku potrzebna jest kawa mielona bardzo drobno -najlepiej zmielić ją tuż przed zaparzeniem, aby była aromatyczna. Następnie kawę trzeba zalać zimną wodą, ustawić naczynie na ogniu, podgrzać kawę i zdjąć po pojawieniu się pianki. Czynność należy powtórzyć trzykrotnie. Po takim rytuale kawa jest gotowa.

Zaparzacz tłokowy, czyli sposób na zaparzenie aromatycznej kawy

Kolejną metodą na przyrządzenie pysznej kawy jest użycie tzw. zaparzacza tłokowego, zwanego także French Press. Składa się on z dzbanka, który w środku ma sito. Kawa powinna być zmielona grubo. Wsypuje się ją do sitka, a następnie zalewa wrzątkiem. Parzenie powinno trwać około trzech minut. Po zaparzeniu należy nałożyć przykrywkę i nacisnąć tłok praski. Zaparzony napój przepływa przez dziurki sitka. Dzięki zaparzaczowi tłokowemu można uzyskać kawę o intensywnym smaku i kuszącym aromacie.

Kawiarka — powrót do tradycji w parzeniu kawy

Kawiarka to urządzenie, które było użytkowane przed laty w wielu domach. Obecnie wraca do łask i jest równie popularne, jak kiedyś. Wykorzystuje ona ciśnienie, które sprawia, że kawiarka przypomina ekspres przelewowy. Kawa mielona do kawiarki powinna być zmielona bardzo drobno. Plusem kawiarek jest fakt, że wyglądają one bardzo efektownie. Idealnie wkomponują się one w kuchnię w stylu industrialnym, vintage, ale mogą być też klasycznym dodatkiem do nowoczesnego wnętrza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.