Jak zrobić i z czym jeść kluski półfancuskie?

Jak zrobić i z czym jeść kluski półfancuskie?

Jak zrobić i z czym jeść kluski półfancuskie?

Pod określeniem kluski, może kryć się wiele potraw. Bywają dodatkiem do wielu dań, w każdym regionie Polski mogą oznaczać zupełnie coś innego. W jednym miejscu będą występować jako dodatek do sosów i potraw mięsnych, w innym zostaną podane w wersji na słodko, z dodatkiem sera i cukru.

Jakie to są kluski półfrancuskie?

Jeszcze razem, określenie odnosi się do drożdżowych wypieków na parze albo do masy naleśnikowej dodawanej do zupy. W różnych rozmiarach, w różnych kształtach, w różnych kolorach, z innymi dodatkami, wszystkie znajdują się w grupie potraw mącznych, często z dodatkiem ziemniaków i jajek, wzbogacając posiłki każdego dnia.

Czasem bywają ukryte pod tajemniczą nazwą jak gnocchi, a czasem pod zabawną, jak kopytka. Bywają tajemnicze jak kluski lane, ale też i interesujące, jak kluski półfrancuskie. Wbrew pozorom, jest to potrawa wykwintna, podawana często w restauracjach, jako dodatek do sosów czy gulaszu. Są bardzo podobne w wyglądzie do klusek kładzionych.

Jak zrobić kluski półfrancuskie?

Wbrew pozorom, zrobienie klusek półfrancuskich jest bardzo proste. Nie jest potrzebne zbyt wiele składników do tego przepisu. Istnieje kilka różnych, popularnych metod na zrobienie klusek półfrancuskim i w każdej proporcje nieco się zmieniają.

Dwa-trzy jajka, zgodnie z instrukcją należy zmieszać lub zmiksować razem z trzema łyżkami masła na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji powinno się dolać do mieszanki szklankę mleka. Ewentualnie można je zastąpić taką samą ilością wody. Następnie należy dodać dwie szklanki mąki pszennej. Jeśli masa wyszła zbyt płynna, konieczne jest dodanie jeszcze kolejne pół szklanki lub całą.

Na koniec wystarczy dodać do wszystkich składników łyżkę soli i uformować ciasto, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Do wykonania następnego kroku niezbędny będzie garnek z wodą, którą należy zagotować. Opcjonalnie można ją posolić, do smaku, zależnie od tego ile soli zostało dodane w poprzednim kroku i w jaki sposób planowane jest podanie klusek. Kiedy woda już zacznie wrzeć, drewnianą łyżkę, użytą do mieszania ciasta należy namoczyć w gorącej wodzie, a następnie, z jej pomocą rozdzielać utworzone ciasto na mniejsze porcje.

Kluski nie powinny być zbyt duże, a czas ich gotowania nie powinien przekraczać pięciu minut. Gotowe kluski same wypływają na powierzchnię. Po wyjęciu klusek z gorącej wody warto je zahartować, czyli przełożyć do sitka i przepłukać je zimą wodą. To jeden ze sposobów zapobiegający sklejeniu się. Drugim jest dodanie odrobiny masła lub oleju i wymieszanie klusek, w ten sposób to olej zapobiegnie sklejaniu.

Kluski półfrancuskie smakują wyśmienicie podane zaraz po ugotowaniu, jak również dodatkowo przypieczone na patelni. Sposób podania zależy całkowicie od kucharza, pulchne kluski można jeść same, polane tłuszczem, jak i z dodatkiem boczku, czy innych uzupełniaczy. Z mięsem, sosami czy gulaszem będą równie kuszące i apetyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie