Pizza zawojowała światową kuchnię, a przepisów na nią są tysiące. Klienci mają swoje ulubione dodatki. Niektóre rodzaje pizzy stały się kultowe i są do kupienia w każdej pizzerii. Zaletą pizzy jest możliwość dopasowania składników do gustu smakowego. Wystarczy zmienić jeden składnik i już uzyskujemy inny rodzaj tego dania. Każdy produkt może trafić na pizzę: od owoców (ananas) do mięsa. Do tego dokłada się sos pomidorowy i aromatyczne przyprawy, choćby oregano.
Pizza domowa czy pizzerii?
Kiedy zastanawiamy się, co zrobić na kolację, pojawia się pomysł, aby zjeść pizzę. Własnoręcznie zrobiona pizza ma wiele zalet: jest bez polepszaczy smaku i konserwantów, składniki są dobrane do gustu domowników, a pizza doprawiona według uznania. Jej wykonanie wymaga trochę pracy, ale efekt smakowy zadowala każdego kucharza. Jej smak różni się od pizzy zamawianej w pizzerii i wypiekanej w specjalnym piecu. Najtrudniejsze do wykonania i bardzo pracochłonne jest ciasto. Kiedy jesteśmy bardzo głodni, zmęczeni lub gotowanie nie jest najmocniejszą stroną danej osoby, to można zamówić pizzę z dostawą do domu, która również spełnia najwyższe oczekiwania konsumentów. Bogaty wybór składników i rodzajów ciasta trafi w każdy gust.
Odwieczne pytanie: co ważniejsze: spód, czy obłożenie?
Na smak pizzy wpływa całokształt – spód jest równie ważny jak obłożenie. Część konsumentów uwielbia pizzę na grubym cieście, inni wolą na cienkim, a jeszcze inni lubią, kiedy w obramowaniu spodu znajduje się ser. Na smak pizzy największy wpływ mają składniki – muszą być świeże i ładnie ułożone na cieście. Istotna jest także estetyka podania – duży talerz lub drewniana deska. Pizza dowieziona do domu klienta sprzedawana jest w dużym, choć wąskim pudle i jest podzielona na trójkątne porcje. Polacy najczęściej wybierają pizzę z dodatkiem pieczarek, różnego rodzaju salami, szynki, kurczaka lub wołowiny, papryki, pomidora, ogórka, ananasa, kiełbasy, boczku, cebuli, cukinii, bakłażana i różnego rodzajów serów. Obowiązkowym składnikiem jest sos pomidorowy.
Kształt pizzy
Klasycznym kształtem pizzy jest koło. Jeżeli nie chcemy kupować całej pizzy, można ją dostać w trójkątnych kawałkach. Pizza kwadratowa lub prostokątna to najczęściej domowe dzieło lub pizza mrożona. Dietetycy i mistrzowie kuchni włoskiej przestrzegają przed mrożoną pizzą, ponieważ po obróbce termicznej traci ona swoje walory smakowe, a ciasto przestaje być chrupkie. Rozmrożony produkt może poważnie szkodzić zdrowiu. Miłośnicy pizzy powinni zjadać ją w pizzerii, zamawiać do domu lub samodzielnie wykonać swoje ulubione danie.
Jaka powinna być dobra pizza? Musi być wykonana na naturalnych składnikach i zjadana na gorąco. Zimna pizza to niekorzystne doświadczenie smakowe. Zakupiona w sprawdzonej i polecanej przez lokalną społeczność pizzerii będzie doskonałym pomysłem na kolację. Jeżeli wypijemy do niej lampkę czerwonego lub wina może być miłym początkiem romantycznego wieczoru.
Warto zapoznać się z pysznościami, jakie serwuje Da Grasso!
Zobacz również:
-
Ciasta i Ciasteczka: Przewodnik po Wypiekach
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Poznaj sekret udanego grillowania. Odpowiednia temperatura to klucz do idealnych potraw
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek