Symbolika potraw wielkanocnych

Symbolika potraw wielkanocnych

Symbolika potraw wielkanocnych

Wbrew powszechnemu przekonaniu, to nie święta Bożego Narodzenia są najważniejszą uroczystością w kalendarzu świąt katolickich. To właśnie Wielkanoc, celebrująca symbol wiary, największą tajemnicę, czyli śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie Jezusa. Jego śmierć i powrót zza grobu ma niezwykłe znaczenie, pokazuje zarówno pokorę jednej z trzech najważniejszych postaci Trójcy Świętej, jak i ogromną zdolność przebaczania i miłości. Łączy ze sobą jego ludzkość z boskością.

Jakie jest znaczenie świąt Wielkanocy i jej ceremoniałów?

Już samo wspólne świętowanie Wielkanocy, w gronie najbliższych, powinno nieść ze sobą, za jego przykładem siłę wzajemnego przebaczenia urazów, win i żalów.

Zanim jednak przyjdzie poranek zmartwychwstania i domownicy zasiądą razem przy wielkanocnym stole, konieczne jest poświęcenie pokarmów, zgromadzonych w koszyczku. Już samo przystrojenie koszyczka ma symboliczne znaczenie, biała serweta, oznaczająca czystość i nowy początek, czy przyozdobienie z bukszpanu, charakteryzujące nadzieję. Na nich ułożony baranek, wykonany z dowolnego materiału, symbolizujący baranka bożego, czyli jeden z najważniejszych symboli tego dnia, symboli wiary. Najczęściej pokazywany z chorągiewką zatkniętą za pas, z napisem “Alleluja”, oznaczającym wyrażenie radości ze zmartwychwstania i pokonania grzechu, ponownego otworzenia bram Nieba.

W Biblii baranek pojawia się kilka razy, w Starym Testamencie jako szansa uratowania się przed zagładą. Oznacza więc wybawienie, ale jednocześnie zachowuje cechy samego baranka, czyli uosobienia łagodnej, niewinnej ofiary.

Kolejną pozycją obowiązkową w koszyku jest chleb, którym Jezus łamał się wielokrotnie ze swoimi uczniami. Następną, jaja gotowane na twardo, (malowane pisanki lub kraszanki), a także wędliny, oznaczające płodność, nowe życie. W koszyczku znajdować się mogą także przyprawy, w tym sól kuchenna, symbolizująca sedno życia i prawdy. Jezus określił nawet swoich uczniów mianem “soli ziemi”.

Dodatkowo można schować w koszyczku chrzan, uosabiający w postaci swojego korzenia krzepę i siłę, a także ciasto, koniecznie domowy wypiek, jako znak umiejętności i doskonałości. Schowane w koszyczku produkty, poświęcone przez księdza w kościele, w Wielką Sobotę, powinny być podstawą do przygotowania wielkanocnych dań.

Co sobą reprezentują potrawy wielkanocne i dlaczego to takie istotne?

Religia katolicka w ogromnej mierze bazuje na tradycyjnych wartościach i tradycjach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Symbolika buduje magię ceremoniałów, zwłaszcza w okresie świąt. To czas na refleksję, czas na spędzenie czasu z bliskimi, czas na zatroszczenie się o swoją nieśmiertelną duszę. Wielkanoc, chociaż komercyjnie zmieniła się w festiwal uroczych zajączków, wciąż pozostaje obchodzoną co roku rocznicą śmierci Jezusa Chrystusa. Szerokie grono wiernych odtwarza krok po kroku jego ostatnią drogę, pości, modli się z okazji gorzkich żalów, idzie do spowiedzi. Oddaje cześć męce Chrystusa i świętuje jego triumf nad śmiercią, który symbolicznie miał otworzyć znów bramy nieba przed ludzkością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *