Najbardziej plenne pomidory gruntowe - cztery najlepsze odmiany

Najbardziej plenne pomidory gruntowe – cztery najlepsze odmiany

Pomidory to nieodłączna część kanapek i sałatek w okresie wakacyjnym. Ich uprawa jest stosunkowo łatwa i umożliwia uzyskanie obfitych zbiorów. Różnorodność odmian sprawia, że poszczególne rodzaje pomidorów charakteryzują odmiennymi poziomami plenności. Który pomidor gruntowy będzie najlepszym wyborem? Oto cztery odmiany, które będą gwarancją pokaźnych plonów każdego roku!

Bawole serce

Odmiana Bawole serce jest uważana za najbardziej plenne pomidory gruntowe. Z tego powodu przeważająca część pomidorów w Polsce należy właśnie do tej odmiany, pozwalającej uzyskać prawdziwie imponujące zbiory. Charakterystyczny kształt serca i duży poziom „mięsistości” to cechy, dzięki którym pomidory te wpisały się na stałe w letni krajobraz Polski.

Rewelacyjnie nadają się do jako element kanapek lub do przygotowania przetworów, na przykład przecierów lub ketchupu. Pomimo faktu, że jest to odmiana amatorska, jej smak znacząco przewyższa większość rynkowych produktów. Nasiona pomidorów gruntowych z tej odmiany należy wysiać wczesną wiosną, a idealnym miejscem do tego są domowe szklarnie. Ze względu na dużą masę odmiana ta wymaga podwiązywania pędów, jednak zebrane owoce całkowicie zrekompensują czas, jaki został włożony w ich uprawę.

Malinowy Ożarowski

Malinowy Ożarowski to bardzo wczesne pomidory gruntowe, które charakteryzują się cienką skórką i dużą słodkością miąższu. Ich owoce są stosunkowo niewielkie, jednak również sprawdzą się świetnie jako materiał na przetwory. Uzyskanie wysokiego poziomu plenności w przypadku tej odmiany jest możliwe dzięki zastosowaniu przepuszczalnego i bogatego w próchnicę podłoża, które należy nawieźć obornikiem lub gnojówką pokrzywową.

Owoce przybierają zaokrąglony kształt, a wysokość pędów przyporządkowuje odmianę do wysokich pomidorów gruntowych. Z tego powodu lepiej sprawdzają się w przypadku powierzchni szklarniowych niż balkonów, jednak pokaźne plony są możliwe do uzyskania niemalże w każdych warunkach glebowych.

Ola Polka

Zupełnie odmienną charakterystyką do Bawolego serca i Malinowego Ożarowskiego może pochwalić się Olka Polka. Nasiona pomidora gruntowego z tej odmiany znakomicie sprawdzają się do wysiewu doniczkowego, na przykład na balkonach. Jest to odmiana karłowata, której owoce przybierają żółty kolor – wysokość pędu natomiast rzadko przekracza 20 centymetrów. Pomidory gruntowe niskie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie dostęp do otwartych powierzchni lub przestrzeni szklarniowej jest ograniczony. Olka Polka, pomimo swoich niewielkich rozmiarów, jest gwarancją obfitych plonów, możliwych do uzyskania niemalże w każdych warunkach.

San Marzano

Cechy uzyskanych owoców – wliczając w to ich mięsistość oraz zawartość wody – wpływają na sposób, w jaki można wykorzystać wybrane pomidory gruntowe. Uprawa włoskiej odmiany San Marzano umożliwia uzyskanie wysokiego poziomu plenności, który będzie szedł w parze z doskonałymi walorami smakowymi. Niewielka ilość nasion i aromatyczność miąższu sprawia, że San Marzano są znakomitym wyborem do tworzenia passat i sosów do pizzy. San Marzano można uprawiać pod osłonami, jednak lepiej sprawdzi się jako pomidor gruntowy. Odmiany wysokie wymagają podwiązywania pędów, dlatego decydując się na ten typ, należy odpowiednio zadbać o dostęp do podpór, na przykład w postaci palików. San Marzano pozwala uzyskać obfite plony, które jednak nie powodują spadku jakości pomidorów – według wielu osób jedynie Bawole serca mogą bowiem konkurować z tą włoską odmianą.

Plenność pomidorów zależy od wielu aspektów, do których zalicza się typ gleby, rodzaj nawożenia i zadbanie o odpowiednią ilość nasłonecznienia. Czasami doświadczenie okazuje się być bezcenne, dlatego wiedza o technikach podlewania i gatunkach warzyw idealnych do sadzenia obok siebie odgrywa kluczowe znaczenie w poziomie obfitości plonu. Również stare odmiany pomidorów gruntowych, takie jak Krakus, Jawor lub Promyk, mogą pozwolić uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Najlepszym sposobem nauki zawsze będzie metoda prób i błędów, która pozwoli uzyskać wiedzę o pomidorach, jaką mogą się poszczycić najwięksi znawcy tematu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *