Cukier waniliowy to rewelacyjny produkt, który dodawany jest do wielu potraw i deserów. Dodaje niezwykłego smaku, a także doskonałego aromatu. Niestety może zdarzyć się sytuacja, w której zabraknie go nam w domu lub po prostu szukamy innej opcji. Właśnie dlatego warto wiedzieć, czym go zastąpić. Podpowiadamy.
Czym zastąpić cukier waniliowy? Różne oblicza wanilii
Wanilia to jedna z najwspanialszych przypraw, która wykorzystywana jest w kuchni na całym świecie. To właśnie ona dodaje niepowtarzalnego smaku wielu deserom. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej popularność wynika z oryginalnego zapachu. Wanilia jest – tuż obok goździków, trufli i szafranu – uważana za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Gdy szukamy zamiennika cukru waniliowego, warto sięgnąć właśnie po nią. Laska wanilii z pewnością doda rewelacyjnego smaku i zapachu daniom. Wystarczy przekroić ją na pół, aby wydobyć nasiona. Należy dorzucić je do potrawy, a nawet do zwykłego cukru, który zyska dzięki nim wspaniały aromat.
Oprócz laski wanilii można skorzystać z ekstraktu waniliowego, który wyróżnia się niezwykle intensywnym smakiem. Już kilka kropli sprawi, że deser, ciasto, krem, mleko czy inny napój staną się naprawdę wyjątkowe. Dobrym wyborem mogą być również pasty waniliowe. Niestety koszt zakupu takich produktów jest wysoki, dlatego nie każdy z nas posiada je na co dzień w swoim domu.
Czym można zastąpić cukier waniliowy? Aromatyczne przyprawy
Cukier waniliowy z powodzeniem można zastąpić także wieloma innymi niezwykle aromatycznymi przyprawami. Jest to:
- cynamon – wspaniała przyprawa ceniona na całym świecie; jej korzenny smak i piękny zapach doskonale komponuje się z wieloma potrawami i deserami;
- imbir – choć ma ostry smak, dodaje charakteru wielu potrawom oraz sprawia, że stają się niepowtarzalne;
- kardamon – jego cytrusowy aromat pozwoli dopieścić każdy deser, napój czy potrawę;
- mięta – dodana do potrawy nadaje świeżości i niebanalnego smaku.
Wszystko zależy od tego, jaką potrawę przygotowujemy oraz na jakim smaku nam zależy.
Co zamiast cukru waniliowego? Słodkie zamienniki wanilii
Osoby, które marzą o uzyskaniu delikatnego aromatu w swoich wypiekach, a nie mają pod ręką cukru waniliowego, z powodzeniem mogą sięgnąć po cukier cynamonowy. To świetny produkt, idealny do ciast z jabłkami, a także pierników czy ciast z marchewką i dynią. Można dodać go również do ciasta czekoladowego. Nadaje się również do budyniu, naleśników, kremów, musów i wielu innych dań.
Wiele osób stawia również na miód, który jest w stanie dodać zupełnie innego smaku potrawie. Co ważne, jest dużo zdrowszy niż zwykły cukier – podobnie jak syrop klonowy, który również można użyć zamiast cukru waniliowego. Syrop klonowy ma karmelowy, bardzo delikatny i zaskakujący smak, dlatego jest w stanie wpłynąć pozytywnie na charakter wielu ciast i dań.
Czym zastąpić cukier waniliowy do ciasta? Stwórz własny cukier waniliowy
Jeśli cukier waniliowy to podstawa wielu potraw w Twojej kuchni, możesz pokusić się o stworzenie swojego cukru, który będzie zawsze pod ręką. Wystarczy kupić zwykły cukier, a także kilka lasek wanilii. Następnie należy zmieszać cukier z nasionami wanilii i odłożyć przygotowaną mieszankę na około 2 tygodnie, podczas których cukier stanie się aromatyczny i gotowy do użycia. Można wykorzystać także laski wanilii bez nasion, które nadal wyróżniają się wspaniałym aromatem i wpłyną na zapach cukru.
Cukier waniliowy czy wanilinowy?
Choć dla wielu osób cukier waniliowy i wanilinowy to te same produkty, okazuje się, że są to dwa różne artykuły spożywcze. Cukier waniliowy powstaje z naturalnych składników, czyli cukru i laski wanilii, natomiast cukier wanilinowy to wersja syntetyczna. Powstaje z etylowaniliny, czyli zamiennika tej naturalnej rośliny. Jest tańszym zamiennikiem naturalnego cukru waniliowego, jednak ma dużo słabszy aromat. Należy wiedzieć, że cukier waniliowy jest dużo zdrowszy niż cukier wanilinowy, o czym informuje wielu dietetyków. Warto wybierać naturalne produkty, które wpłyną pozytywnie na zdrowie i smak każdej przygotowywanej potrawy.
Zobacz również:
-
Jak zrobić domową pizzę z dowolnymi dodatkami? Przepis krok po kroku
-
Czy makarony BIO są kluczem do zdrowszej diety? Poznaj ich zalety i zastosowanie
-
Poznaj sekret udanego grillowania. Odpowiednia temperatura to klucz do idealnych potraw
-
Jak upiec idealne ciasto bez użycia jajek
-
Domowa pizza, przepisy: jak samodzielnie przygotować idealną pizzę